Notícies

(cliqueu a la notícia per més informació)

 • Juliol 2015: Resultats de la Nota de Premsa sobre els espais verds i la millora de les habilitats cognitives dels nens

 • Juny 2015: La vegetació a les escoles té un efecte beneficiós en el desenvolupament mental dels Nens. Publicació a la revista PNAS

 • Març 2015: Resultats de la nota de premsa sobre l'article publicat a PLOS Medicine. La publicació ha tingut impacte a tots els medis, tant a nivell nacional com internacional!

 • Març 2015: Primer article sobre els efectes perjudicials de la contaminació a les escoles en el desenvolupament mental, publicat a PLOS Medicine.

 • Gener 2015 - Ja tenim 10 articles publicats.

  Ja s’han publicat 10 articles a revistes científiques de prestigi. Els podeu consultar a l’apartat de resultats. Per altra banda, hi ha 8 articles més que estan en procés de revisió a les revistes, i a finals de febrer sortirà publicat el primer article BREATHE que parla dels efectes de la contaminació en el desenvolupament mental, en una de les revistes científiques, en l’àmbit de la medicina, més prestigioses.

 • Abril 2014 - Primer article BREATHE publicat!!!

  Ja ha sortit publicat el primer article de BREATHE en una revista científica! (veure apartat publicacions). I actualment hi ha tres articles més acceptats per altres revistes científiques que sortiran publicats properament, a més de 8 articles que estan sent revisats.

 • Abril 2014 - Seminari La Qualitat de l’Aire Urbà: Causes, Efectes en la Salut i Possibles Solucions, al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), de Barcelona.

  El proper 8 de maig tindrà lloc el seminari La Qualitat de l’Aire Urbà: Causes, Efectes en la Salut i Possibles Solucions, al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), de Barcelona.


  Experts mediambientals i epidemiòlegs explicaran a que és deguda la contaminació atmosfèrica a les nostres ciutats, com afecta la salut de les persones, i quines mesures es poden prendre tant a nivell estatal, com a regional i municipal. Es presentaran resultats del projecte AIRUSE del Programa LIFE+ de la CE, que busca solucions específiques per aquest problema a ciutats del Sud d’Europa. 


  El seminari està dirigit al públic en general i, en particular, al personal docent d'escoles de Catalunya, pel seu paper clau en la sensibilització i educació mediambiental. Tot el personal docent de les escoles participants en el projecte BREATHE han estat convidades personalment.


  Enllaç a l'agenda de l'event.
 • Juliol 2013 - Publicació d’article sobre el Projecte BREATHE a la revista escolar de l’escola Sant Gregori, la qual participa en el projecte.

 • Maig 2013 - BREATHE a l'Acte de cloenda de l’agenda21

  El passat 28 de Maig del 2013 va tenir lloc un acte de cloenda de l’agenda21 on hi van participar alumnes i professors de unes 60 escoles que participen en el programa. L’objectiu de l’acte va ser l’intercanvi d’experiències en el qual l’alumnat va exposar davant els altres centres una actuació rellevant que havien desenvolupat durant el curs. A l’inici de l’acte, el doctor Jordi Sunyer, investigador principal del projecte BREATHE, va presentar el projecte, va parlar sobre els contaminants en l’aire de la ciutat, i sobre els seus efectes en la salut. A més, dues alumnes del IE Costa i Llobera van presentar el seu projecte de Recerca de Batxillerat, que han dut a terme amb dades del projecte BREATHE.  Enllaç a la notícia.
 • Maig 2013 - Presentació dels primers resultats preliminars del Projecte BREATHE a les escoles

  CSIC


  El passat 7 de Maig va tenir lloc, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, el primer acte de presentació de resultats del projecte BREATHE per a les escoles participants en el projecte. L’acte va començar amb la Benvinguda per part del professor Jordi Sunyer Deu, investigador principal del projecte, seguit de la presentació del protocol. A continuació es van presentar els primers resultats, tant dels tests dels nens com de les mesures de contaminació a les escoles. Per finalitzar, el Dr. Antoni Ramos Quiroga va parlar del TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat). L’acte va ser un èxit, i vam poder comptar amb representants de la majoria de les escoles, i també de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament i de la Generalitat, i de l’Agenda21.


  • Dades preliminars de BREATHE

  • El Doctor Jordi Sunyer, investigador principal del projecte BREATHE i codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), va començar l’acte donant la benvinguda als assistents i agraint la col·laboració de les escoles en el projecte. Va deixar ben clar que les dades que s’anaven a presentar eren preliminars i descriptives, i que encara quedava uns mesos per tenir els primers resultats sobre els efectes perjudicials de la contaminació en els escolars.


   Presentació del Dr. Sunyer

   A continuació, la Dra. Mar Àlvarez, coordinadora del projecte, va resumir el protocol del projecte esmentant la participació final, de 2.904 nens de 39 escoles.


   Presentació de la Dra. Àlvarez

  • Resultats dels tests

  • El Dr. Joan Forns, responsable de l’àrea de neuropsicologia, va definir quines proves s’havien fet en el projecte, va explicar l’evolució dels resultats a les 4 visites, les freqüències de TDAH, de rendiment escolar baix i de problemes conductuals a les escoles estudiades. Va concloure que “la freqüència de nens amb algun subtipus de TDAH és del 10.2% i aquests, havien comès més errors en els tests psicomètrics”. Per acabar, va explicar com interpretar els informes que havien rebut les escoles dies abans, destacant que “no eren proves vàlides per diagnosticar cap trastorn, però que podien aportar una informació útil en casos determinats”.


   Presentació del Dr. Forns

  • Contaminació a les escoles

  • A continuació el Dr. Xavier Querol, Responsable de l’àrea de contaminació ambiental i professor d’investigació del CSIC, va explicar quins són els principals contaminants atmosfèrics que tenim a la ciutat i quines mesures s’havien fet a les escoles. Va concloure que “els nivells de contaminants trobats a les escoles eren més propis d’ambients al costat del trànsit més que de fons urbà, que hi ha escoles amb nivells interiors de contaminants semblants als del carrer i que el patí de sorra és una font de PM2.5, la qual pot acumular metalls”. Això últim va causar certa alarma entre els assistents, i el Dr. Querol va comunicar que actualment estaven investigant al CSIC un polímer per reduir l’exposició als contaminants acumulats a la sorra dels patis.  • Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat

  • Per acabar, el Dr. Antoni Ramos Quiroga, psiquiatra expert en Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) de l’Hospital de la Vall d’Hebron, va impartir una conferència sota el títol "TDAH: un llarg recorregut des de 1902". Va aportar molta informació sobre aquest trastorn, d’alta incidència a la majoria d’escoles. Va començar la seva exposició explicant que “el trastorn ha existit sempre”, i va deixar clar que “els nens que el pateixen són nens bons, que no entenen el que els hi passa i que pateixen molt”. Va parlar sobre la importància del diagnosi i del tractament, en cas necessari, i de l’ajuda que aquests nens necessiten per part dels pares, mestres i especialistes. Va insistir en que la clau per una bona evolució d’aquests nens és la motivació. També va destacar que hi ha factors genètics i ambientals que poden donar predisposició a patir el trastorn. Per acabar, va donar una sèrie de pautes molt útils pels mestres per tractar amb aquests nens.


   Presentació del Dr. Ramos Quiroga
 • Abril 2013 - Treball de Recerca de Batxillerat amb dades del Projecte premiat per la Societat Catalana de Química.

  El treball de recerca d’una alumna de l’escola Batània-Patmos ha estat premiat per la Societat Catalana de Química. El treball "Identificació de contaminants orgànics a l’aire de l’escola Betània-Patmos i anàlisi de la seva toxicitat" va ser elaborat amb dades del Projecte BREATHE i l’alumna va poder comptar amb la col·laboració d’investigadors del CSIC.


  Enllaç a la notícia.
 • Març 2013 - Vídeo: Tots fem ciència!

  Us convidem a veure aquest vídeo titulat Tots fem ciència! on hi han participat nenes, nens i famílies que col·laboren en projectes de recerca relacionats amb la salut infantil (Projecte INMA i Projecte BREATHE). Aquest vídeo s'ha fet amb la col·laboració del CREAL i de la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. • Febrer 2013 - Recull de premsa: La pol·lució perjudica l'intel·lecte dels escolar (Extracte de El Periodíco 10/02/2013)

 • Febrer 2013 - Vídeo notícies canal 3-24: La qualitat de l'aire afectaria el rendiment escolar

 • Desembre 2012 - Vídeo RTVE: El escarabajo verde - El aire que respiras

 • Octubre 2012 - Vídeo divulgatiu de presentació del projecte

 • Novembre 2012 - Investigadors del Projecte BREATHE van a fer una xerrada a alumnes de Secundària de l’escola Pia Balmes

 • Abril 2012 - Presentació del Projecte BREATHE a La Pedrera la 10a edició de la Fira «Recerca en directe»

 • Març 2012 - Investigadors del Projecte BREATHE van a fer una xerrada a alumnes de Secundària de l’escola Betània Patmos

 • Febrer 2012 - Publicació d’article sobre el Projecte BREATHE a la revista escolar de l’escola Pia Balmes, la qual participa en el projecte.

 • Maig 2011 - Presentació del Projecte a directors i personal Docent d’escoles de Barcelona. L’acte es va dur a terme al CREAL.