CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Un nou projecte europeu investiga els beneficis dels espais blaus a la salut

Comença el projecte BlueHealth

dimarts, 9 de febrer de 2016

Un nou projecte europeu investiga els beneficis dels espais blaus a la salut

El CREAL, centre aliat ISGlobal, participa en un nou projecte de recerca, denominat BlueHealth, que s'acaba de posar en marxa amb l'objectiu d'esbrinar com les costes i els rius afecten la salut de les poblacions. Aquest projecte, finançat pel programa europeu Horizon2020 amb 6 milions d'euros, està liderat per investigadors de l'Escola de Medicina de la Universitat d'Exeter a Cornwall (Regne Unit) i compta amb la participació de diversos centres de recerca líders d'Alemanya, Grècia , Itàlia, Espanya, Estònia, els Països Baixos i Suècia.

Més de la meitat de la població d'Europa, que compta amb 91.000 km de costa, viu a menys de 50 km del mar. No obstant això, mentre els ciutadans europeus resideixen a una mitjana de només 2,5 km d'una font d'aigua dolça, com un riu, un llac o un canal, hi ha hagut poca recerca sobre els efectes en la salut d'aquests entorns "blaus".

A partir del treball pioner ja realitzat al sud-oest del Regne Unit, el projecte BlueHealth analitzarà com la millora de l'accés a aquests espais pot maximitzar els seus beneficis en el benestar de la població, alhora que s'investigaran els seus riscos potencials. Durant un període de quatre anys i mig, l'equip d'investigació avaluarà els efectes de projectes a gran escala com la regeneració de la zona portuària a Estònia i les àrees a prova d'inundacions als Països Baixos, així com iniciatives més petites, com els carrils bici a Itàlia i les zones de passeig costaneres al Regne Unit.

L'estudi també explorarà com els entorns virtuals costaners podrien utilitzar-se per millorar el benestar dels pacients en els hospitals de Suècia i el Regne Unit.

La participació del CREAL

Un grup d'investigació del CREAL, dirigit per Mark Nieuwenhuijsen, portarà a terme un dels programes de treball del projecte sobre intervencions a nivell comunitari. L'objectiu és avaluar els impactes de "experiments naturals" així com d'intervencions a nivell individual amb l'ús de tecnologies innovadores, centrant-se en els beneficis i riscos dels factors d'estrès d'intervencions en el transport i els ambients blaus, l'activitat física i l'ús recreatiu de la infraestructura blava en zones transitables de rius renovades amb un sender per caminar i anar en bicicleta; aiguamolls degradats a Estònia netejats i oberts de nou a la navegació i als transeünts; la introducció de rutes per al passeig i ciclisme i altres iniciatives de promoció de la salut al llarg de la costa urbana a Salònica (Grècia); i la contínua introducció de camins costaners al Regne Unit i a Catalunya. Les intervencions inclouran una població de treballadors que prenen una passejada per la vora de la mar (Catalunya) i un estudi de la natació que inclogui nens de minories ètniques (Suècia). "El treball es basarà en estudis existents, com Phenotype, que va ser finançat per la UE i que va examinar les relacions entre els espais verds i la salut, així com noves intervencions", explica Nieuwenhuijsen

Ambients blaus i millora de la salut

La Professora Lora Fleming, experta internacional en el camp dels oceans i la salut humana i directora de l'estudi, explica que: "aquest projecte es basa en la investigació d'avantguarda que ja hem dut a terme a Cornwall. Estem contents de posar en marxa el projecte i començar a dilucidar les formes en què els entorns "blaus" poden utilitzar-se per millorar la salut i el benestar".

Una altra àrea d'interès seran les conegudes "infraestructures blaves", ambients aquàtics realitzats per l'home, com els desguassos pluvials. El projecte busca la manera d'assegurar que aquests espais es fan més accessibles al públic, de manera que alguns dels seus potencials beneficis podrien potenciar-se.

El Dr. Mathew White, psicòleg especialitzat en medi ambient de l'Escola de Medicina de la Universitat d'Exeter, explica que: "tenim l'esperança de que els nostres troballes serveixin per desenvolupar directrius sobre com la salut s'ha de considerar per crear i millorar l'accés a les infraestructures blaves i, en última instància, informar els responsables de la presa de decisions en assistència sanitària, salut pública i urbanisme".

Imatge: Vista general del riu Ebre des del Pont Nou a Miranda del Ebro. Per:  Juanjo Toreador. Wikipedia/CC.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: