CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició a llarg termini a l'ozó augmenta les morts per malalties respiratòries i cardiovasculars

Nota de premsa

dilluns, 1 de febrer de 2016

L'exposició a llarg termini a l'ozó augmenta les morts per malalties respiratòries i cardiovasculars

Barcelona, 1 de febrer de 2016. Els adults amb una exposició a llarg termini a concentracions d'ozó (O3) tenen un major risc de morir per malalties respiratòries i cardiovasculars, segons un estudi en què ha participat el CREAL, centre aliat ISGlobal, i que es ha publicat recentment a l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

A partir de les dades d'un gran estudi nord-americà iniciat el 1982, els investigadors van descobrir que per cada 10 parts addicionals per mil milions (ppb) en l'exposició a llarg termini a l'ozó es augmentava el risc de morir per malaltia pulmonar en un 12%, per malalties cardiovasculars en un 3% i un 2% per totes les causes.

Els investigadors van trobar que el major risc de mort era més gran per a la diabetis (16%), seguit d'arítmies, insuficiència cardíaca i aturada cardíaca (15%) i per malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) (14%).

"Prop de 130 milions de persones viuen en àrees que excedeixen la norma nacional ambiental de qualitat de l'aire", explica Michael Jerrett, investigador de la Universitat de Califòrnia (UCLA) i coautor de l'estudi. "Mentre que la contaminació per ozó ha disminuït en els EUA, les reduccions no són tan grans com la disminució d'altres contaminants. En altres parts del món, l'ozó és un problema cada vegada més gran".

Els autors van analitzar dades de gairebé 670.000 registres de l'Estudi de Prevenció del Càncer de la Societat Americana del Càncer (CPS-II). Aquest estudi, iniciat l’any 1982, va reclutar a participants dels 50 estats dels EUA, amb una edat mitjana de 55 anys. Els investigadors van equiparar la causa de la mort de més de 22 anys de l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units amb les dades de qualitat de l'aire dels Centres per al Control de Malalties. Durant aquest temps van morir més de 237.000 participants.

Els investigadors van tenir en compte les partícules fines de contaminació (PM2.5), una causa establerta de mortalitat prematura, i el diòxid de nitrogen (NO2) procedent de la contaminació atmosfèrica, que s'ha relacionat amb la mortalitat prematura. Es van ajustar diversos factors conductuals i demogràfics, com el tabaquisme, el consum d'alcohol, el pes corporal, l'exposició ocupacional, la dieta, la pobresa i la raça, entre d'altres.

Els investigadors es van sorprendre per una troballa: les PM2.5 de font propera, en gran part atribuïbles al tràfic, estaven més fortament associades amb morts per malaltia cardiovascular que les PM2.5 regionals, atribuïbles a la crema de combustibles fòssils i la formació secundària de les partícules a l'atmosfera. Per cada augment de 10 ppb en PM2.5 d'origen proper, la taxa de mortalitat es va elevar un 41 %, en comparació amb el 7 % per a les PM2.5 d'origen regional.

Michelle C. Turner, autora principal de l'estudi i investigadora al Centre McLaughlin per a l'Avaluació de Riscos en Salut Poblacional, a Ottawa, i al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, centre aliat ISGlobal, a Barcelona, ??va dir que "els resultats donen una imatge més clara sobre els efectes nocius de la contaminació de l'aire". En un estudi anterior amb un menor nombre de participants, un seguiment més curt i models d'exposició menys detallats es va trobar que l'ozó es va associar amb un menor augment (un 4%) en les morts respiratòries. En aquest estudi més ampli, els investigadors també van ser capaços de centrar-se en les causes específiques de mortalitat. "La càrrega de la mortalitat cardiovascular i respiratòria de l'ozó pot ser molt més gran d’allò que prèviament s’havia reconegut", conclou la investigadora.

****

Aliança ISGLOBAL-CREAL

Amb l'objectiu de consolidar un centre d'investigació en salut global més fort i competitiu a nivell internacional, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centres CERCA, treballen de la mà a l'Aliança ISGlobal. Aquesta col·laboració està evolucionant ràpidament cap a una fusió de tots dos centres en un ISGlobal més gran i més consolidat.

Referència de l’article:

Turner MC, Jerrett M, Pope Iii CA, Krewski D, Gapstur SM, Diver WR, Beckerman BS, Marshall JD, Su J, Crouse DL, Burnett RT. Long-Term Ozone Exposure and Mortality in a Large Prospective Study. Am J Respir Crit Care Med. 2015 Dec 17. [Epub ahead of print]

Fotografia:

A la imatge es pot veure l'smog químic de l'est de Sao Paulo (Brasil). Imatge de: Gaf.arg (Flickr CC)


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: