CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Arrenca SHAMISEN, un projecte europeu per millorar la preparació i el seguiment de poblacions afectades per accidents nuclears

CREAL lidera el projecte, en el qual participen ISGlobal i més de 15 institucions a Europa i el Japó

dimecres, 23 de desembre de 2015

Arrenca SHAMISEN, un projecte europeu per millorar la preparació i el seguiment de poblacions afectades per accidents nuclears

El 17 i 18 de desembre es va dur a terme la reunió de llançament de SHAMISEN, un projecte finançat per la Comissió Europea i liderat per CREAL, centre aliat d'ISGlobal, amb l'objectiu d'avaluar les lliçons apreses de Chernobyl i Fukushima i millorar el seguiment i les condicions de vida de les poblacions afectades per accidents nuclears passats i futurs. L'esdeveniment es va dur a terme en el PRBB, Barcelona i va reunir a prop de 50 experts i representants d'institucions d'Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Noruega, Regne Unit, Rússia, Ucraïna i Japó. 

L'objectiu del projecte és avaluar les lliçons apreses d'accidents passats, en particular Chernobyl i Fukushima, per emetre una sèrie de recomanacions per definir les respostes d'emergència, les decisions clíniques després de l'accident, i el seguiment de les poblacions a llarg termini, segons les seves necessitats i sense generar una ansietat innecessària. Mentre que algunes poblacions han sofert innegablement impactes en la salut per les conseqüències radiològiques dels accidents, moltes altres han sofert conseqüències greus que no estaven directament relacionades amb els efectes biològics de la radiació, sinó induïdes per l'esdeveniment en si, com la presència de contaminació radioactiva i les consegüents mesures d'emergència i de remei adoptades i/o les incerteses sobre els nivells de radiació i els efectes en la salut. En Fukushima, per exemple, l'evacuació de persones en estat crític de salut va produir majors riscos que beneficis. 

"En aquest projecte farem per primera vegada una avaluació crítica del que ha funcionat i el que no en accidents passats", va assenyalar la Prof. Elisabeth Cardis, responsable del programa de radiació del CREAL i líder del projecte. "Amb aquesta informació, farem recomanacions dirigides a la Unió Europea i els seus països membres per millorar la prevenció, la resposta i la vigilància de cara a futurs accidents nuclears", va afegir. 

Pel Dr.Thierry Schneider, expert del CEPN, França, i líder d'un dels paquets de treball, l'originalitat del projecte radica en la seva visió holística del benestar de la població (no només mèdica, però també psicològica i social) i en la inclusió d'aspectes transversals, com l'aspecte econòmic. A més, el projecte busca augmentar l'impacte de les recomanacions emeses a través de la inclusió i participació dels diferents actors implicats, una tasca en la qual ISGlobal participarà activament.

Durant la reunió, els experts van establir el pla de treball i l'agenda de les reunions i tallers previstos. Al final del projecte, que tindrà una durada de 18 mesos, el consorci lliurarà a les instàncies europees un document final amb les recomanacions. SHAMISEN forma part d'OPERRA, un gran projecte europeu sobre recerca en el tema de radiacions.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: