CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La contaminació atmosfèrica contribueix al desenvolupament d'asma en els nens i els adolescents

Estudi i editorial publicats a The Lancet Respiratory Medicine

dijous, 17 de desembre de 2015

La contaminació atmosfèrica contribueix al desenvolupament d'asma en els nens i els adolescents

Els resultats d'aquest estudi, publicat a The Lancet Respiratory Medicine, suggereixen que l'exposició a la contaminació atmosfèrica i el sutge en les primeres etapes o en l'úter pot contribuir a augmentar la incidència d'asma en la infància.

Els nivells elevats de contaminació atmosfèrica són un factor de risc per als atacs d'asma. En la investigació dirigida per Ulrike Gehring, en què van participar el Dr. Josep M. Antó i la Dra. Elaine Fuertes, investigadors del CREAL, centre aliat ISGlobal, es va avaluar l'associació entre l'exposició a la contaminació de l'aire i la incidència de asma i rinoconjuntivitis en quatre cohorts de naixement de Suècia (BAMSE), Alemanya (GINI / LISA del Nord i del Sud), i els Països Baixos (PIAMA). Els investigadors van trobar que un augment de l'exposició al diòxid de nitrogen (NO2) i al negre de fum o sutge (amb un diàmetre inferior a les 2,5 micres) en les direccions de naixement dels participants augmenta el risc d'episodis d'asma fins els 14-16 anys, però no de rinoconjuntivitis. Les associacions amb asma van ser similars en magnitud a altres estudis que relacionen la contaminació de l'aire amb la incidència d'asma.

Els investigadors no van observar cap altra associació entre la incidència d'asma i altres mesures de partícules. "Aquest estudi és important perquè contribueix a comprendre els efectes adversos per a la salut de l'exposició a la contaminació de l'aire durant un període crucial de la susceptibilitat a l'asma", va explicar Fuertes.

Els investigadors van combinar dades de 14.126 participants de quatre cohorts de naixement. Els resultats demostren que l'exposició a la contaminació de l'aire a edat primerenca contribueix al desenvolupament d'asma en els nens i els adolescents. Els punts forts d'aquest estudi són la gran grandària de la mostra i el seguiment durant l'adolescència. Els investigadors van trobar associacions positives tant en la direcció de naixement com en la direcció de l'exposició actual, la qual cosa suggereix que l'exposició a la contaminació de l'aire en fases molt primerenques de la vida és un factor de risc per l'asma en els nens adolescents.

Els factors de risc per a l'asma són complexos i impliquen nombroses interaccions gen-ambient. "Les exposicions ambientals poden afectar tant el sistema immune en desenvolupament i al desenvolupament pulmonar (per exemple, afectant a la mida i l'estructura de les vies respiratòries) que pot provocar l'asma. Encara que la investigació de l'asma se centra en gran mesura en els mecanismes immunes i inflamatoris que condueixen a la hiperactivitat de les vies respiratòries, en l'asma es desenvolupen alteracions en l'estructura de les vies respiratòries des del principi, que tenen el potencial d'afectar la immunitat de la mucosa", va especificar Antó.

Referència:

Lancet Respir Med 2015

Published Online

November 10, 2015

http://dx.doi.org/10.1016/

S2213-2600(15)00473-7

See Online/Articles

http://dx.doi.org/10.1016/

S2213-2600(15)00426-9

Exposure to air pollution and development of asthma and rhinoconjunctivitis throughout childhood and adolescence: a population-based birth cohort study. Ulrike Gehring et al. The Lancet Respiratory Medicine

Air pollution and asthma incidence: doubt no more? Steve N Georasemail, Edwin van Wijngaarden, David Q Rich. The Lancet Respiratory Medicine

Imatge: Ciutat de Shanghai. Font: Saperaud/Wikipedia. CC.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: