CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Reunió inicial de SHAMISEN a Barcelona

Projecte dirigit per la Prof. Elisabeth Cardis

dimecres, 16 de desembre de 2015

Reunió inicial de SHAMISEN a Barcelona

La reunió del llançament del projecte SHAMISEN, dirigit per Elisabeth Cardis, professora d'Investigació en Epidemiologia de la Radiació del CREAL, centre de l'aliança ISGlobal, tindrà lloc a Barcelona els dies 17 i 18 de desembre a les sales Marie Curie/Ramon i Cajal, del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Com a part del projecte OPERRA (Projecte Obert per a l'Àrea Europea de Recerca de Radiació), finançat per la Comunitat Europea, SHAMISEN (Situacions d'Emergència Nuclear - Millora de la Vigilància Mèdica i de la Salut) es basarà en les lliçons apreses de les experiències amb les poblacions afectades per Txernòbil, Fukushima i altres emergències nuclears per desenvolupar recomanacions per a la vigilància mèdica i de la salut de les poblacions afectades per anteriors i futurs accidents radiològics.

Les emergències nuclears, com les que van ocórrer en Txernòbil i Fukushima, han donat lloc a un gran nombre de persones exposades a la radiació ionitzant. Algunes poblacions han patit innegablement impactes en la salut per les conseqüències radiològiques dels accidents, en particular en els treballadors d'emergència primerenca en Txernòbil que van patir la síndrome de radiació aguda i els joves que van desenvolupar càncer de tiroide com a resultat de les conseqüències d'aquest accident. Molts altres, però, han patit conseqüències greus que no estaven directament relacionades amb els efectes biològics de la radiació, sinó induïdes per l'esdeveniment en si, com la presència de contaminació radioactiva i les consegüents mesures d'emergència i de remediació adoptades i/o les incerteses sobre els nivells de radiació i els efectes en la salut.

El projecte, amb una durada de 18 mesos, farà recomanacions centrades en els tres aspectes complementaris següents:

1. L'avaluació de la dosi que doni suport a la resposta d'emergència, la presa de decisions clíniques en el cas d'una emergència nuclear i el seguiment a llarg termini de les poblacions exposades;

2. Millora de les condicions de vida de les poblacions afectades, d'acord a les seves necessitats i de programes de vigilància que evitin generar una ansietat innecessària; i

3. Millora de les estimacions de població de risc induït per la radiació, tant en la protecció radiològica com en la comunicació amb les poblacions afectades, quan sigui possible.

La reunió inicial serà una oportunitat perquè els socis, de 19 institucions a Europa i el Japó, així com experts de Bielorússia, Rússia, Ucraïna i els EUA, puguin compartir experiències, planificar el treball i establir les col·laboracions necessàries.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: