CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Les temperatures ambient elevades incrementen el risc d’accidents de trànsit

L’estudi ha inclòs tots els vehicles accidentats amb víctimes a Catalunya durant el període de calor entre els anys 2000 i 2011.

dijous, 3 de desembre de 2015

Les temperatures ambient elevades incrementen el risc d’accidents de trànsit

Un estudi publicat en l'últim volum d'Environmental Health Perspectives i dirigit per Xavier Basagaña, investigador del CREAL, centre de l’aliança ISGlobal, estima que les altes temperatures ambient tenen un impacte en el nombre diari dels accidents de trànsit i, en particular, sobre els accidents que impliquen factors del rendiment del conductor, com les distraccions, els errors del conductor, la fatiga o la somnolència.

Els accidents automobilístics són una causa important de mortalitat i discapacitat a tot el món. És conegut que certs factors meteorològics (com la pluja, la neu, la boira, el vent, la calamarsa i les baixes temperatures) augmenten el risc d'accidents de trànsit. L'efecte de la calor sobre el risc d'accidents de trànsit, però, ha rebut menys atenció. No obstant, la relació és plausible perquè se sap que la calor disminueix la capacitat per realitzar tasques físiques i intel·lectuals.

L’estudi conclou que les onades de calor i l’augment de la temperatura incrementen els accidents automobilístics que involucren factors de rendiment associats a la conducció. Aquestes troballes són rellevants per al disseny de plans de prevenció en un context d'escalfament global.

Els investigadors van analitzar la relació entre els recomptes diaris d'accidents de vehicles de motor i la temperatura diària o ocurrència d'onades de calor. Es van incloure tots els vehicles accidentats amb víctimes produïts a Catalunya durant el període de calor entre els anys 2000 i 2011. L'estudi va comptabilitzar prop de 118.500 accidents automobilístics, una mitjana de 64 per dia. “El risc estimat d'accidents augmenta significativament en un 2,9% durant els dies d'onada de calor, i aquesta associació és més forta quan es restringeix a accidents amb factors associats al rendiment dels conductors. En aquest cas, el risc estimat d’accident augmenta significativament en un 1,1% per cada 1°C d'augment en la temperatura màxima”, explica Basagaña.

Referència:

Xavier Basagaña, Juan Pablo Escalera-Antezana, Payam Dadvand, Òscar Llatje, Jose Barrera-Gómez, Jordi Cunillera, Mercedes Medina-Ramón, and Katherine Pérez. High Ambient Temperatures and Risk of Motor Vehicle Crashes in Catalonia, Spain (2000–2011): A Time-Series Analysis. Environmental Health Perspectives. Volume 123. Number 12. December 2015

* * * * *

Imatge: Accident de tràfic. Font: Consoci de Bombers de València. Flickr. CC.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: