CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Tècnics i científics proposaran mesures contra la contaminació a Barcelona

Les propostes vindran d'un grup de treball format per tècnics municipals de salut i medi ambient juntament amb científics del CREAL i el CSIC

dimecres, 2 de desembre de 2015

Tècnics i científics proposaran mesures contra la contaminació a Barcelona

Cristina Ribas (ACCC). La Generalitat de Catalunya va anunciar fa uns dies que retirarà les bonificacions en els peatges de les seves autopistes als vehicles dièsel, ja que generen fins cinq vegades més d'un dels agents més contaminants i tòxics, el NO2, que el valor homologat a les proves de laboratori. L'escàndol Volkswagen ha permés saber que les emissions de certs vehicles són majors dels que es pensava.

El passat 24 de novembre, l'Ajuntament de Barcelona es va comprometre davant la nova Taula per la Qualitat de l'Aire a desenvolupar i aplicar mesures per fer front a la problemàtica dels episodis de superació dels límits permesos i a assentar les bases de canvis estructurals. En ambdós casos, les propostes vindran d'un grup de treball format per tècnics municipals de salut i medi ambient juntament amb científics del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre aliat ISGlobal, i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Durant l'acte de presentació de la Taula, formada per entitats i experts, es van mostrar les dades més preocupants sobre els nivells de contaminació per part de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que controla un conjunt d'estacions integrades a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA). Els resultats del seguiment diu que Barcelona supera els límits de concentració en mitjana anual d'NO2 i PM10 establerts per la Unió Europea des de l'any 2010 en 40 µg/m3.

Jordi Sunyer, investigador i director científic adjunt del CREAL, va explicar els resultats de la recerca sobre els efectes d'aquests contaminants en la salut, segons les dades aplegades per la comunitat científica internacional des del 1990 a tot el món. En un primer moment es va relacionar la contaminació amb malalties respiratòries però recentment s'han trobat proves sòlides d'una incidència encara major en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, neuronals i càncer. Els límits legals a Europa, segons aquests estudis, no són suficients per garantir la salut de les persones, per això l'Organització Mundial de la Salut recomana rebaixar aquests nivells a 20 µg/m3.

Les mesures que cal adoptar per reduir la contaminació de forma significativa hauran de ser diverses però, donat que una de les principals causes és la mobilitat, se centraran sobretot a reduir el trànsit. L'Ajuntament s'ha marcat l'objectiu de reduir-lo en un 21%, valor que es calcula que portaria a assolir els nivells legals europeus. 

Segons dades de 2014, a Barcelona es realitzen diàriament uns 6,5 milions de desplaçaments: 4,7 milions corresponen a desplaçaments interns i 1,8 milions a desplaçaments interns-externs. Pel que fa als viatges interns, el 55,6% es mou a peu i en bicicleta, el 29,3% en transport públic i un 15,0% ho fa en vehicle privat. Els externs en canvi presenten un 44,2% en vehicle privat, un 52,4% en transport públic, i un 3,4% en vehicles no motoritzats.

La Plataforma per la Qualitat de l'aire, constituïda l'abril passat amb la participació de més de 70 entitats entre les quals hi ha l'ACCC, va elaborar un manifest reclamant accions als responsables governamentals. Tots els partits polítics que es presentaven a les eleccions del 27S van mostrar-se favorables a adoptar-les en el debat organitzat per la Plataforma al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Una de les mesures proposades per la Plataforma i recollida a la Taula és la constitució de les anomenades Zones de Baixa Emissió, àrees en les quals es permet el pas només als vehicles menys contaminants etiquetats convenientment i que ja funcionen en ciutats com Berlín. En aquest tema, s'està pendent de disposar de les etiquetes corresponents de la Direcció General de Trànsit que, de moment, només ha emès les dels vehicles 100% elèctrics.

La plataforma va destacar també que cal una campanya ciutadana que ha de conscienciar sobre aquest greu problema, sovint invisible, els habitants de la ciutat, i la necessitat de conèixer com abans millor el pla específic per al port de Barcelona, que és l'origen d'una part molt important de la contaminació.

Altres entitats van recordar la necessitat de previsió per comptar amb tots els implicats i projectar una visió metropolitana ja que la contaminació és una problemàtica que es concentra i s'origina en aquesta zona.

* * * *

Imatge: Cristina Ribas. Notícia original: ACCC.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: