CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Entendre el que condueix a la malaltia pulmonar

Investigadors de CREAL participen en el projecte ALEC

dilluns, 16 de novembre de 2015

Entendre el que condueix a la malaltia pulmonar

Els científics no coneixen totes les raons per què algunes persones són més susceptibles a la malaltia pulmonar que altres. Això és el que el projecte ALEC, finançat per la UE, està tractant de descobrir. Els resultats podrien ser un pas important cap a una millor prevenció i tractaments per als pacients. Investigadors del CREAL, centre aliat ISGlobal, participen en el projecte ALEC.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una condició que es desenvolupa amb el temps. Els pulmons dels pacients poden estar inflamats o danyats i les vies respiratòries poden ser constretes. En els casos més greus, els pacients poden morir. Fins 300.000 europeus perden la vida cada any a partir d’aquesta malaltia, d'acord les dades de la Fundació Europea del Pulmó.

El tabaquisme és la principal causa de la MPOC, però el nostre estil de vida, el nostre  comportament, la nostra feina, els factors nutricionals i ambientals, des de les primeres etapes de vida fins a l'edat adulta, ara es creu que juguen un paper important. La genètica també pot ser un factor clau.

El projecte ALEC pretén esbrinar l'impacte d'aquests factors addicionals mitjançant l'anàlisi dels estudis existents de seguiment de la salut respiratòria en més de 25.000 nens i adults europeus de principis del decenni de 1990 fins a l'actualitat.

La investigació podria avançar en la comprensió científica dels efectes combinats dels factors que causen una mala funció pulmonar, la discapacitat respiratòria i el desenvolupament de la MPOC. L'objectiu dels investigadors és proporcionar evidència científica que podria conduir a les noves estratègies per prevenir la MPOC i orientar el disseny de tractaments específics per a les persones amb la malaltia.

Un cop ALEC hagi identificat els factors de risc per MPOC, l'equip planeja desenvolupar una puntuació de risc predictiu. Al final del projecte, al maig de 2019, els investigadors planegen tenir a punt una eina interactiva en línia que podria ser utilitzada per qualsevol persona per determinar el seu nivell de risc de desenvolupar MPOC.

Detalls del projecte

Acrònim del projecte: ALEC

Participants: Regne Unit (Coordinador), Noruega, Espanya, Suïssa, Itàlia, Islàndia, França, Alemanya i Austràlia

Referència del projecte: 633.212

Cost total: 7.271.433

Contribució de la UE: 5.534.094 €

Durada: maig 2015 - maig 2019

Image: MPOC / Wikipedia.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: