CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Riscos de càncer associats a l'exposició prolongada a la radiació de baix nivell

Nota de premsa

dijous, 22 d'octubre de 2015

Riscos de càncer associats a l'exposició prolongada a la radiació de baix nivell

Un estudi publicat avui al British Medical Journal (BMJ) indica les estimacions més precises dels riscos de càncer associats amb l'exposició perllongada a la radiació ionitzant de baix nivell entre els treballadors de la indústria nuclear. Els resultats suggereixen un augment lineal de la taxa relativa de càncer en augmentar l'exposició a la radiació i enforteix la base científica de les normes vigents de protecció radiològica.

La radiació ionitzant és una causa coneguda de càncer, però la informació sobre el risc de la radiació ha arribat principalment d'estudis de les persones exposades a dosis altes i puntuals de radiacions ionitzants, com els japonesos supervivents a la bomba atòmica.

La recerca sobre les associacions entre l'exposició a la radiació de dosis moderades o baixes i el risc de càncer va començar en la dècada de 1950, però les estimacions eren incertes. Per això, un equip internacional d'investigadors, que va comptar amb la participació d'Elisabeth Cardis, cap del programa de radiació del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre aliat ISGlobal, es va proposar investigar si l'exposició prolongada de radiació ionitzant a dosis baixes  s'associava amb un major risc de càncer.

L'estudi va incloure a 308.297 treballadors de la indústria nuclear de França, Regne Unit i els Estats Units d'Amèrica. Els treballadors, la majoria dels quals eren homes, van ser controlats per exposició a la radiació externa, i van ser seguits durant una mitjana de 27 anys.

D'altra banda, es van calcular les estimacions de risc per a la mortalitat per càncer, excloent la leucèmia. Es van tenir en compte factors com l'edat, la durada de l'ocupació i el nivell socioeconòmic.

Els investigadors van trobar que la taxa estimada de mortalitat per càncer amb exclusió de la leucèmia augmentava en un 48% per gray (Gy), que és la dosi absorbida de radiacions ionitzants. Es van observar associacions similars a cada país.

Sobre aquestes estimacions, els investigadors suggereixen que 209 de les 19.064 morts observades per càncer a més de la leucèmia van ser morts associades amb l'excés d'exposició a la radiació externa.

"Aquest estudi proporciona evidència d'un augment lineal en el risc relatiu de mortalitat per càncer amb l'augment de l'exposició a la radiació ionitzant i tot a les baixes taxes de dosi típiques de les indústries nuclears de França, Regne Unit i EUA" , destaca David Richardson, professor associat del Departament d'Epidemiologia de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill, investigador principal de l'estudi.

"El risc per unitat de dosi és similar a les estimacions derivades dels estudis de japonesos supervivents de les bombes atòmiques, reforçant l'evidència epidemiològica que fins i tot a dosis baixes, i les baixes taxes d'exposició poden causar un petit augment en el risc de càncer ", explica Cardis. I afegeix "Aquests resultats tenen implicacions importants per a la protecció radiològica no només dels treballadors de la indústria nuclear, sinó també de la població general i els pacients".

Les troballes ajuden a enfortir les bases de les normes de protecció radiològica. Aquest estudi se suma a un creixent conjunt d'evidència que suggereix associacions entre l'exposició a la radiació de dosi moderada o baixa i el risc de càncer.

Referència:

David B Richardson, et al. Risk of cancer from occupational exposure to ionising radiation: retrospective cohort study of workers in France, the United Kingdom, and the United States (INWORKS). BMJ 2015; 351:h5359

Imatge:

Central Nuclear de Trillo, Guadalajara (Espanya). Crèdits: Sonsaz / Wikipedia. CC. 


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: