CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Factors de risc evitables, un peatge cada vegada més gran en la salut mundial

La mala alimentació, la pressió arterial sistòlica alta i el tabaquisme són els factors de risc principals de mort a tot el món

dijous, 15 d'octubre de 2015

Factors de risc evitables, un peatge cada vegada més gran en la salut mundial

Font: The Lancet // Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)

Una àmplia gamma de factors de risc evitables per a la salut representa un creixent nombre de morts i una quantitat significativa de la càrrega per malaltia, segons una nova anàlisi de 79 riscos en 188 països.

La pressió arterial alta és el número u dels factors de risc individual associat amb morts globals el 2013, contribuint a 10,4 milions de morts a tot el món aquest any. L'impacte de la pressió arterial alta en la mortalitat va augmentar en un 49,1% entre 1990 - quan també va ser el número u del risc global - i 2013. Si bé aquest risc té forts impactes en els dos sexes, el seu impacte és més dramàtic per els homes que les dones. La pressió arterial alta va augmentar 39.9% per a les dones i 59% per als homes. S'associa amb la mort de 5,4 milions d'homes nord-americans en 2013.

Els factors de risc examinats en l'estudi publicat a The Lancet van contribuir a un total de 30,8 milions de morts el 2013 i a una cinquena part dels 25,1 milions de morts en 1990. Els principals riscos associats amb la mort dels homes i les dones són la hipertensió arterial, el tabaquisme, un índex alt de massa corporal, i l'alta concentració de glucosa en plasma en dejú. Però el major impacte acumulatiu sobre la salut prové de la mala alimentació. Una combinació de 14 factors de risc dietètics contribueix al major nombre de morts a tot el món a través de dolències com la malaltia isquèmica cardíaca, ictus cerebrals i diabetis. En 2013, el 21% del total de morts al món s'atribueix a aquests riscos, que inclouen dietes baixes en fruites, grans sencers i verdures, i dietes riques en carn vermella i begudes ensucrades.

"Hi ha un gran potencial per millorar la salut si s'eviten certs riscos com el tabaquisme i la mala alimentació, així com es fa front als riscos ambientals, com la contaminació de l'aire", va dir el Dr. Christopher Murray, director de l'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). "El desafiament per a les autoritats serà utilitzar el que sabem per guiar els esforços de prevenció i polítiques de salut."

La barreja dels principals factors de risc que contribueixen a les morts ha canviat significativament des de l’any 1990. La desnutrició infantil i les fonts d'aigua insegures han caigut de la llista mundial de top 10, sent reemplaçades pel colesterol alt i el consum d'alcohol com principals contribuents a una mala salut.

Aquest estudi, que examina el model i les tendències de risc de factors que contribueixen a la mortalitat i a la pèrdua de la salut en els diferents països, va ser realitzat per un consorci internacional d'investigadors que treballen en el projecte Càrrega Mundial de les Malalties i dirigit per l'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington. En aquest estudi han participat Elisabeth Cardis, Mark Nieuwenhuijsen i David Rojas-Rueda, investigadors de CREAL, centre de l'aliança ISGlobal.

Variabilitat de riscos entre homes i dones

Els riscos varien molt entre homes i dones. No obstant, el tabaquisme és un problema més gran per als homes, situant-se com el número dos de risc i s'associa amb 4,4 milions de morts; per a les dones és el número sis i contribueix a 1,4 milions de morts. El consum d'alcohol és un factor principal (està en el top 10) de risc de mort en els homes, però no és una causa principal de mortalitat per a les dones.

Els nens s'enfronten a diferents riscos als adults. Per als nens menors de 5 anys, la desnutrició infantil - que inclou els nens que tenen baix pes, aquells el creixement dels quals està atrofiat, i aquells que pateixen de pèrdua de massa corporal - va ser la principal causa de mortalitat. La desnutrició infantil va contribuir a 1,3 milions de morts en 2013, que representa el 21,1% del total de morts de menors de 5 anys. Els països amb la major proporció de morts de menors de 5 anys atribuïbles a aquest risc van ser el Txad, Sudan del Sud, República Democràtica del Congo, Somàlia i Níger.

"Si bé hem vist un enorme creixement en els factors de risc que contribueixen a les malalties no transmissibles com les cardiopaties, malalties pulmonars i la diabetis, la desnutrició infantil continua sent un gran repte per a alguns països", va especificar el Dr. Mohammad Hossein Forouzanfar, Assistant Professor de Salut Global a l’IHME i autor principal de l'article.

L'estudi examina els factors de risc que contribueixen a la pèrdua de la salut, així com la mort. Els investigadors utilitzen els AVAD, anys de vida ajustats per discapacitat, per mesurar la pèrdua de la salut. Un AVAD equival a un any de vida saludable perdut i es mesura per la suma d'anys de vida perduts per mort prematura i els anys viscuts amb discapacitat. En 2013, els principals factors de risc associats amb la pèrdua de la salut mundial van ser la pressió arterial sistòlica alta, el tabaquisme i l'índex de massa corporal elevat. Això ha canviat significativament des de l’any 1990, amb una sèrie de riscos relacionats amb les malalties no transmissibles, augmentant la seva importància. La pressió arterial alta, que va representar el 8,5% dels AVAD mundials el 2013, ha ascendit a rang, igual que el tabaquisme, tot i que la seva prevalença s'ha reduït en la majoria dels països.

Les dades globals amaguen grans variacions regionals. En gran part de l'Orient Mitjà i Amèrica Llatina, l'índex de massa corporal elevat és el risc número u associat amb la pèrdua de la salut. A l'Àsia meridional i sud-oriental, la contaminació de l'aire de la casa és un risc principal, i l'Índia també s'enfronta amb alts riscos d'insalubritat de l'aigua i la desnutrició infantil. L'alcohol és el risc número dos a Rússia, i el tabaquisme és la principal risc en molts països d'ingressos alts, incloent el Regne Unit. Les diferències més marcades es troben a l’Àfrica subsahariana, que, a diferència d'altres regions, està dominada per una combinació tòxica de desnutrició infantil, insalubritat de l'aigua i falta de sanejament, pràctiques sexuals de risc i consum d'alcohol.

L'estudi inclou diversos factors de risc, com la caquèxia, el retard del creixement, les relacions sexuals sense protecció o rentar-se les mans sense sabó, en la seva anàlisi per primera vegada. Una altra novetat és la factorització del VIH en el càlcul de la violència de parella. L'addició de la caquèxia, que es va associar amb aproximadament una de cada cinc morts en nens menors de 5 anys en 2013, i el retard en el creixement, que va contribuir a un 3,5% de morts de menors de 5 anys, posa en relleu la importància de la desnutrició infantil com a factor de risc. Les relacions sexuals perilloses van causar un peatge enorme en la salut mundial, contribuint al 82% de les morts per VIH/sida entre els joves de 15 a 19 anys d'edat en 2013. Això té un impacte més gran a Sud-àfrica que qualsevol altre país; 37,9% de les morts de Sud-àfrica es van atribuir a relacions sexuals sense protecció. La càrrega mundial de relacions sexuals sense protecció ha crescut des de 1990, arribant al seu punt màxim el 2005.

Els riscos associats amb el major nombre de morts en el món per als dos sexes el 2013 són:

1. Pressió arterial sistòlica alta

2. Fumar

3. Índex de massa corporal alta

4. Alta concentració de glucosa en plasma en dejú

5. Dieta rica en sodi

6. Dieta pobra en fruites

7. Contaminació de l'ambient per partícules

8. Contaminació de l'aire de les llars a partir de combustibles sòlids

9. Alt colesterol total

10. Beure alcohol

Els riscos associats amb el major nombre de morts en el món per als homes, any 2013:

1. Pressió arterial sistòlica alta

2. Fumar

3. Índex de massa corporal alta

4. Dieta rica en sodi

5. Alta glucosa plasmàtica en dejú

6. El consum d'alcohol

7. Dieta pobra en fruites

8. Contaminació de l'ambient per partícules

9. Contaminació de l'aire de les llars a partir de combustibles sòlids

10. Colesterol total elevat

Els riscos associats amb el major nombre de morts en el món per a les dones, any 2013:

1. Pressió arterial sistòlica alta

2. Índex de massa corporal alt

3. Concentració de glucosa en plasma en dejú alta

4. La dieta alta en sodi

5. Dieta baixa en fruites

6. Fumar

7. Colesterol total alt

8. Contaminació de l'aire de les llars a partir de combustibles sòlids

9. Contaminació de l'ambient per partícules

10. Taxa de filtració glomerular baixa

Referència:

Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. GBD 2013 Risk Factors Collaborators. Lancet. 2015 Sep 10. pii: S0140-6736(15)00128-2. doi: 10.1016/S0140-6736(15)00128-2. [Epub ahead of print]

Imatge: Burilles. El tabac és un dels principals factors ambientals evitables. Font: Marta / Simplifica Flickr CC. 


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: