CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició prenatal prediu factors de risc cardiometabòlic a la infància

Article original escrit per Lindsey Konkel, publicat a Environmental Health Perspectives

dijous, 8 d'octubre de 2015

L'exposició prenatal prediu factors de risc cardiometabòlic a la infància

Article original escrit per Lindsey Konkel, periodista de Nova Jersey que tracta sobre temes de ciència, salut i medi ambient, publicat a Environmental Health Perspectives, volum 123, número 10, octubre 2015.

La interrupció del sistema metabòlic durant períodes crítics del desenvolupament, incloent el període prenatal, pot predisposar a les persones a l'obesitat i les malalties relacionades en el futur. Certs productes químics, inclosos alguns contaminants orgànics persistents (COP), poden imitar o bloquejar l'acció de les hormones involucrades en el desenvolupament del teixit gras i l'homeòstasi energètica en animals i éssers humans. Aquests productes químics són coneguts com obesogens. En un recent estudi d'Environmental Health Perspectives, els investigadors van examinar la relació entre l'exposició prenatal a tres tipus de contaminants orgànics persistents i els factors de risc cardiometabòlic en nens petits. Manolis Kogevinas, investigador de CREAL, centre aliat ISGlobal, va participar en aquest estudi.

Grècia té un dels percentatges més alts d'obesitat infantil a la Unió Europea. Els factors de risc tradicionals com la predisposició genètica, el consum d'aliments, i l'exercici no expliquen plenament l'epidèmia d'obesitat, segons l'autora principal de l'estudi Marina Vafeiadi, investigadora de salut ambiental de la Universitat de Creta.

Els estudis en adults han relacionat l'exposició a certs COP amb factors de risc cardiometabòlic incloent la pressió arterial alta i lípids en la sang alts, però les evidències i proves en nens eren escasses.

"Aquest estudi és el primer que investiga els efectes de l'exposició prenatal de COP en les característiques cardiovasculars en els nens", explia Vafeiadi. En l'estudi van participar prop de 700 parelles de mare-fill de la cohort Rhea de Grècia. Els investigadors van mesurar les concentracions de diclorodifenildicloroetà (DDD), hexaclorobenzè (HCB), i bifenils policlorats (BPC) en mostres de sang preses de les mares en el tercer o quart mes d'embaràs.

Els DDD i HCB es van emprar àmpliament com pesticides, mentre que els BPC es van utilitzar en molts processos industrials. Encara que l'ús d'aquests productes químics ha estat prohibit des de fa dècades en els països desenvolupats, aquests productes químics encara romanen en el medi ambient. També es bioacumulen en els cossos dels animals i els éssers humans. Quan els nens de l'estudi tenien 4 anys d'edat, els investigadors van prendre mesures del cos incloent el pes, l'alçada, la circumferència de cintura i els plecs cutanis. També es van mesurar altres factors de risc cardiometabòlic, com la pressió arterial i els nivells de lípids en sang.

Els investigadors també van registrar l'edat materna al moment del part, l'índex de massa corporal de la mare (IMC) abans de l'embaràs i l'augment de pes durant l'embaràs i la durada de la lactància. Els investigadors van observar que, als 4 anys, el 14% dels nens de l'estudi tenien sobrepès. I un 7% eren obesos. Les seves mares tenien concentracions de COP lleugerament més baixes, de mitjana, que les mares en altres cohorts d'embarassos recents de tot el món. Els investigadors van observar que un augment de 10 vegades en les concentracions de HCB les mares es va associar amb un major risc d'obesitat generalitzada i abdominal en els nens, més gruix del plec cutani, una major pressió arterial sistòlica, i un modest augment de les puntuacions z de l’IMC en el nen (aquestes puntuacions es fan servir per reportar l'obesitat en els nens, ja que representen en l'avaluació el sexe i l'edat exacta del nen, en contrast amb l'IMC, que relaciona només l'altura i el pes). L'exposició prenatal DDD es va associar amb una major puntuació z de l'IMC, un major risc d'obesitat abdominal i major pressió arterial diastòlica. Mentre que els BPC no es van associar amb qualsevol dels factors de risc avaluats.

Les associacions entre les exposicions de COP i dels factors de risc cardiometabólico no semblen diferir entre nens i nenes. "No obstant això, el sexe del nen pot influir", diu Dania Valvi, investigadora a Harvard T.H. Chan School of Public Health i CREAL. Això es deu a les dades en animals i estudis anteriors van indicar una modificació de l'IMC pel sexe, pel que fa a aquest punt Valvi explica que val la pena explorar més a fons en poblacions més grans.

"Els resultats són bastant consistents per l'HCB i DDD en diversos mesuraments d'adipositat, la qual cosa reforça la confiança que les associacions són reals", diu Michele La Merrill, toxicòleg de la Universitat de Califòrnia. "Encara que no està del tot clar el significat d'aquests resultats per al futur de la salut dels nens, estudis anteriors han indicat associacions entre l'obesitat i les malalties com l'apnea del son, la pubertat precoç, obesitat adulta i la malaltia cardíaca coronària infantesa ", explica La Merrill.

Els autors sostenen que, a causa de la creixent prevalença de l'obesitat infantil en diversos països, les troballes són importants des d'una perspectiva de salut pública. "El coneixement dels factors de risc ambientals podria ajudar a revertir la tendència. És important controlar els factors de risc i desenvolupar intervencions en una població jove abans que s'estableixin els estils de vida no saludables", explica Vafeiadi. Els investigadors participants en aquest estudi esperen poder estudiar l'exposició a substàncies químiques no persistents (com el bisfenol A) i combinacions de presumptes obesogens en relació als factors de risc cardiometabòlic en la cohort de Rhea.

Referència:

Konkel L. 2015. Obesogen holdover: prenatal exposure predicts cardiometabolic risk factors in childhood. Environ Health Perspect 123:A265;http://dx.doi.org/10.1289/ehp.123-A265

Publicado: 1 de Octobre de 2015

Article:

Vafeiadi M. et al.  Association of Prenatal Exposure to Persistent Organic Pollutants with Obesity and Cardiometabolic Traits in Early Childhood: The Rhea Mother–Child Cohort (Crete, Greece). Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1409062

Foto: L'exposició als COP pot començar molt abans del naixement, i els efectes sobre la salut poden durar tota la vida. Foto: Scaparros / Wikipedia.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: