CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Exposant l'exposoma

Reportatge publicat originalment en Horizon 2020 (22/09/2015)

dimecres, 30 de setembre de 2015

Exposant l'exposoma

Sabem molt sobre el genoma humà i el rol dels gens en la malaltia. Però els factors ambientals podrien jugar un paper encara més important que la genètica. Finançats amb fons comunitaris, investigadors estan ajudant a armar l'exposome per caracteritzar les complexes barreges de les exposicions ambientals relacionades amb la malaltia.

"Fins ara, molts estudis han analitzat un tipus d'exposició i un resultat de salut - per exemple, el mesurament d'un producte químic o un plaguicida i mirant al seu efecte sobre la salut", explica Martine Vrijheid, qui coordina el projecte HELIX en el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, centre aliat ISGlobal. "Estem tractant d'obtenir una imatge més completa de com es produeixen aquestes exposicions de forma conjunta i interactuen per influir en el risc de malalties".

El consorci va decidir centrar-se en la vida primerenca, ja que aquest és un període molt crític per al desenvolupament de la malaltia. Tot el que succeeix durant l'embaràs o els primers anys després del naixement pot tenir un impacte de per vida.

HELIX va recopilar informació de les mares embarassades i nens a les exposicions químiques i físiques als productes químics orgànics persistents i no persistents, metalls, pesticides, fum ambiental del tabac, els contaminants de l'aigua, contaminants de l'aire, el soroll, la llum ultraviolada (UV) i el contacte amb espais verds.

L'ús d'una motxilla per a la ciència

La major part de les dades procedeixen de sis estudis de cohorts de naixement prospectives existents que impliquen 32.000 parelles mare-fill en sis països europeus, juntament amb biomarcadors. Les mares i els seus fills s'han seguit durant gairebé 10 anys, des del moment de l'embaràs. Per a un subconjunt de 1.200 d'aquests parells - 200 en cada país - l'equip del projecte va recol·lectar dades de biomarcadors addicionals.

Els nens en aquestes cohorts havien de portar una motxilla que conté diferents sensors i monitors durant una setmana al mateix temps en diferents estacions de l'any. Els dispositius mesuren una sèrie de contaminants i exposicions específiques. A més, les mares havien d'assegurar-se que els nens recollien l'orina cada dia durant una setmana.

"Al mateix temps, els nens portaven telèfons intel·ligents amb GPS que van detectar on estaven en un punt determinat en el temps", explica Vrijheid. "També portaven acceleròmetres, sensors de moviment, és a dir, per veure fins a quin punt el nen es va moure i per monitoritzar l'activitat física del nen. Aquests són alguns molt nous mètodes que estàvem utilitzant per obtenir una imatge molt completa dels entorns de l'exposició".

“Això significa que els nens havien de participar activament, i en general estaven molt motivats”, confirma Vrijheid. El treball de camp va ser molt intens, ja que l'equip HELIX estava tractant de reunir dades de molts factors diferents.

La identificació dels grups d'alt risc: cap a estratègies preventives dirigides

A poc més de dos anys i mig d'iniciar-se el projecte, el treball de camp ja s'ha completat, i el processament i anàlisi de les dades s'ha començat.

Per als efectes de salut de les diferents exposicions, els investigadors estan buscant en tres àrees principals:

- Neurodesenvolupament, el qual tindrà un impacte en el funcionament cognitiu dels nens i els possibles problemes de conducta;

- Salut respiratòria, incloent asma, rinitis i diversos resultats al·lèrgics - l'asma segueix sent una malaltia important de la infantesa;

- El creixement dels nens i l'obesitat potencial.

Aquestes tres àrees són crucials per al desenvolupament de la malaltia en l'edat adulta, mentre que cada vegada hi ha més proves que l'obesitat en la infància, per exemple, pot portar a problemes cardiovasculars posteriors en l'edat adulta.

"A través d'això, serem capaços d'identificar els grups vulnerables d'alt risc amb més facilitat", explica Vrijheid. "Serem capaços de dir: si vostè està exposat a la contaminació de l'aire i el soroll, al mateix temps, llavors el seu risc de desenvolupar una malaltia s'incrementarà en tant. D'aquesta manera, podem assolir millors estratègies de prevenció dirigides".


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: