CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Problemes de conducta dels escolars pel soroll i la contaminació de l'aire del trànsit a l’escola

Estudi publicat a Environmental Health Perspectives

dilluns, 14 de setembre de 2015

Problemes de conducta dels escolars pel soroll i la contaminació de l'aire del trànsit a l’escola

Investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre aliat ISGlobal, i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), han investigat les associacions de l'exposició al soroll i als contaminants relacionats amb el transit a l'escola en el desenvolupament del comportament dels escolars. En aquest estudi, publicat a Environmental Health Perspectives, es va comprovar que els nens i nenes d’entre 7 i 11 anys d'edat residents a Barcelona exposats a major contaminació de l'aire degut al trànsit a l'escola presentaven més problemes de comportament. Per altra banda, l'exposició al soroll a l'escola es va associar específicament amb més símptomes de trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).

Hi ha una creixent evidència de les associacions entre l'exposició pre i postnatal a contaminants de l'aire degut al trànsit i els impactes adversos sobre el desenvolupament neuropsicològic dels nens. La contaminació de l'aire es considera com un possible agent neurotòxic en el desenvolupament del cervell. En aquest context, les troballes del present estudi venen a corroborar i ampliar les troballes prèvies, ja que s’evidencia un increment dels problemes conductuals en aquells escolars exposats a major contaminació. Per altra banda, l’exposició al soroll s’ha relacionat en un reduït nombre d’estudis previs amb majors problemes de desenvolupament cognitiu i conductual en nens. Els resultats del present estudi són els primers en reportar una clara associació entre l’exposició a soroll a les aules i una major simptomatologia de TDAH.

“Hem avaluat a nens i nenes de 7 a 11 anys a Barcelona durant 2012-2013 en el marc del projecte BREATHE. Vam mesurar les concentracions tant a l’interior com l’exterior de l’aula de carboni elemental, carboni negre i el NO2 en dues campanyes separades per una setmana”, va explicar Joan Forns, investigador del CREAL i la UPF, i primer autor d'aquest estudi.

Els investigadors també van mesurar els nivells de soroll a l'interior de les aules. Els pares van omplir el qüestionari de fortaleses i dificultats per avaluar el desenvolupament conductual dels nens, mentre que els mestres/tutors van completar un qüestionari específic sobre simptomatologia del TDAH.

"Hem vist que augments de les concentracions de carboni elemental, carboni negre i NO2 a l'interior de les escoles i a l'aire lliure s'associen amb majors problemes conductuals en el qüestionari de fortaleses i dificultats, mentre que augments en l’exposició a soroll es van associar significativament amb major simptomatologia de TDAH", va concloure Forns.

Referència

Forns J. et al. Traffic-Related Air Pollution, Noise at School, and Behavioral Problems in Barcelona Schoolchildren: A Cross-Sectional Study. Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1409449

Fotografia: Escola del Mar, per Kippelboy (Wikipedia) CC 3.0 


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: