CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Un experiment de participació ciutadana per mesurar la contaminació d'aerosols a Barcelona

L'experiment té com a objectiu dibuixar un mapa de la concentració d'aerosols a la ciutat comtal.

dijous, 10 de setembre de 2015

Un experiment de participació ciutadana per mesurar la contaminació d'aerosols a Barcelona

-          - Basat en la tecnologia d’iSPEX, per poder fer l'experiment es necessita un iPhone, un dispositiu complementari al telèfon, una aplicació per a smartphones gratuïta i llum.

-          - L'experiment "BCN Respira" es realitzarà des del 15 de setembre al 15 d'octubre a 4 Punts d'Observació de la ciutat comtal: Barceloneta, Collserola, Diagonal i Montjuïc.

Avui dia, l'esport s'ha convertit en un exercici quotidià de les nostres vides degut a que som conscients que l'esport significa salut i benestar físic. A Barcelona, milers de persones gaudeixen d'entorns exteriors per córrer, patinar, anar en bicicleta o simplement passejar. Donada la geografia i l'estructura de la ciutat, diferents zones s'han establert com a llocs idonis per a la pràctica d'esport o senzillament per fer-ne un recorregut "verd". Però, tot i ser considerades zones esportives, realment no se sap quina és la qualitat d'aire que es respira en aquests recorreguts. Per això, segurament a molts esportistes els agradaria saber Com és la qualitat de l'aire on generalment es practica esports a l'aire lliure a Barcelona?

Una nova iniciativa proposada i organitzada per l’ICFO- Institut de Ciències Fotòniques- busca promoure i fomentar el coneixement sobre les propietats i el comportament dels aerosols a l'atmosfera i els seus efectes en el medi ambient, amb l'objectiu de fer partícips als ciutadans barcelonins d’un experiment científic utilitzant simplement un mòbil i llum.

En col·laboració amb el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre de l’aliança ISGlobal, i inclòs dins l’Oficina de Ciència Ciutadana del BCNLab, l’ICFO coordina l'experiment a Barcelona. Des del 15 de setembre al 15 d'octubre, qualsevol ciutadà amb un iphone 4 o 5 podrà participar i mesurar la concentració d'aerosols a 4 Punts d'Observació de la ciutat elegits de forma estratègica: Barceloneta, Collserola, Diagonal i Montjuïc. Aquests llocs són d'ús freqüent pels ciutadans barcelonins per practicar esports, especialment per córrer.

Participar de l'experiment serà molt senzill. Cada ciutadà que vulgui sumar-se a la iniciativa podrà acostar-se a qualsevol punt d'observació i sol·licitar el préstec del dispositiu (add-on) als científics voluntaris, descarregar l'aplicació gratuïta, adossar l'add-on al seu iPhone 4 o 5, apuntar al cel i mesurar. Perquè l'experiment sigui un èxit, cadascun dels Punt d'Observació necessitarà comptar amb un mínim de 50 iphones diferents que puguin realitzar el mesurament en un període de temps determinat. D'aquesta manera, es podran obtenir dades estadístiques fiables per reconstruir el mapa d'aerosols de Barcelona.

Aquesta iniciativa forma part del projecte LIGHT2015, que coordina la posada en marxa de l'experiment, en forma paral·lela, en deu ciutats importants d'Europa: París, Londres, Manchester, Milà, Roma, Berlín, Copenhaguen, Belgrad, Atenes i Barcelona. Des de l’ICFO, el CREAL i BCNlab, convidem a tots aquells interessats en saber com és la qualitat de l'aire a Barcelona a sumar-se a aquesta iniciativa i ser part d'un gran experiment a nivell europeu contra la contaminació ambiental.

Enllaç a l’experiment iSPEX-EU: http://ispex-eu.org


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: