CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L’exposoma durant l'embaràs i les múltiples exposicions ambientals

Investigació duta per CREAL i la UPF sobre l'exposoma durant l'embaràs

dimarts, 8 de setembre de 2015

L’exposoma durant l'embaràs i les múltiples exposicions ambientals

Una investigació duta a terme pel CREAL, centre de l'aliança ISGlobal, i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i publicada a Environmental Science and Technology s'ha centrat en descriure la correlació de l’exposoma durant l'embaràs per entendre millor les relacions entre les famílies de l'exposició i el desenvolupament d'eines analítiques adequades per a les dades de l'exposoma.

Fins a la data, el camp de la salut i el medi ambient del nen s'havien centrat gairebé únicament en les relacions individuals d'efectes de l'exposició amb la salut. No hi havia una visió global de com coexisteixen diversos tipus d'exposicions i impacten de manera conjunta a la salut. El concepte d’"exposoma", que ha despertat un interès creixent en els últims anys, es defineix com la totalitat de les exposicions ambientals que afecten les persones des de la concepció en  endavant, complementant el genoma. "Un enfocament global de l’exposoma pot ajudar a avançar en la comprensió de l'etiologia de la malaltia", explica Martine Vrijheid, investigadora del CREAL i la UPF i coordinadora de l'estudi.

L'anàlisi de correlació presenta en aquest estudi múltiples exposicions ambientals entre les dones embarassades a Barcelona i ofereix una primera visió de l'estructura de l’exposoma durant el període crucial en l'úter. Aquesta informació ajudarà a interpretar les troballes descrites en estudis epidemiològics en general i informar sobre els futurs anàlisi de l’exposoma.

Els productes químics ambientals i les exposicions físiques durant la vida del fetus o durant les primeres etapes de vida s'han associat amb un creixement fetal advers i amb el desenvolupament d'efectes neurotòxics, immunotòxics i obesogènics en els nens. No obstant això, l'evidència de moltes d'aquestes associacions ha estat classificada com limitada o insuficient. Aquestes patologies cròniques són molt complexes. Per això, es va plantejar la hipòtesi que una millor comprensió de com coexisteixen factors de risc ambientals i de com interactuen durant la vida primerenca podria ajudar a dilucidar les causes.

En aquest estudi es van obtenir estimacions sobre 89 exposicions ambientals relacionades amb la salut de 728 dones inscrites a la cohort de naixement INMA (Infància i Medi Ambient) de Sabadell utilitzant biomonitorització, modelització geoespacial, sensors remots i qüestionaris. "Hi va haver un gran nivell de correlació en les famílies de l'exposició. Tota la variació en el conjunt de dades s'explica per 43 components principals", va dir Vrijheid.

"Els futurs estudis del exposoma han d'interpretar els efectes de l'exposició segons les seves correlacions amb altres exposicions ", va explicar Oliver James Robinson, investigador CREAL i primer autor de l'estudi.

Referència

Oliver James Robinson, Xavier Basagana, Lydiane Agier, Montserrat De Castro, Carles Hernandez-Ferrer, Juan R Gonzalez, Joan O. Grimalt, Mark J Nieuwenhuijsen, Jordi Sunyer, Remy Slama, and Martine Vrijheid. The Pregnancy Exposome: multiple environmental exposures in the INMA-Sabadell Birth Cohort. Environ. Sci. Technol. DOI: 10.1021/acs.est.5b01782. Publication Date (Web): 13 Jul 2015

Imatge: Dona embarassada (Flickr: iscjorgegarcia)


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: