CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Nou codi europeu contra el càncer: exposicions ocupacionals i ambientals

El codi inclou 12 recomanacions per prevenir el càncer

dimecres, 29 de juliol de 2015

Nou codi europeu contra el càncer: exposicions ocupacionals i ambientals

Investigadors de l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) i el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), entre d'altres, han participat en la quarta edició del Codi Europeu contra el Càncer. El Codi té per objecte reduir la càrrega del càncer, informant a la gent com evitar o reduir l'exposició a cancerígenes, adoptar comportaments per reduir el risc de càncer, o per participar en els programes d'intervenció organitzats. El codi inclou 12 recomanacions per prevenir el càncer i, entre ells, les recomanacions per a les exposicions ocupacionals i ambientals. El lema d’aquesta edició és: "En el lloc de treball, protegeix-te contra les substàncies que causen càncer, seguint les instruccions de salut i seguretat".

Les persones estan exposades al llarg de la seva vida a una àmplia gamma de contaminants ambientals i ocupacionals de diferents fonts tant a la llar i a la feina com en el medi ambient en general. Es tracta d’exposicions que normalment no poden ser controlades directament per l'individu. Diversos productes químics, metalls, pols, fibres i feines han estat causalment associats amb un major risc de càncers específics, com ara el càncer de pulmó, pell i bufeta urinària, i mesotelioma.

Quantitats significatives de contaminants de l'aire - principalment procedents del transport per carretera i la indústria – es continuen emetent a la Unió Europea (UE). S’ha atribuït una major incidència de càncer de pulmó per la contaminació atmosfèrica, fins i tot en àrees que estan per sota dels límits diaris de la UE per a la contaminació de l'aire. A més, una àmplia gamma de plaguicides, així com productes químics industrials i domèstics pot donar lloc a l'exposició humana generalitzada, principalment a través dels aliments i l'aigua. Per a la majoria dels contaminants ambientals, les mesures més eficaces són les regulacions i accions comunitàries dirigides a reduir i eliminar les exposicions. “Per tant, és imprescindible crear consciència sobre els carcinògens ambientals i ocupacionals per tal de motivar les persones a ser proactives en la promoció de la protecció i el suport a les iniciatives destinades a reduir la contaminació”, explica Manolis Kogevinas, investigador a CREAL, un centre de l’al·liança ISGlobal.

Els reglament no són homogenis en els països de la UE, i les mesures de protecció en el lloc de treball no s'utilitzen de forma sistemàtica per tots els treballadors durant tot el temps, que segons la normativa ha de ser monitoritzat i aplicat de forma contínua.

D'altra banda, per posar en pràctica de manera efectiva la prevenció a les exposicions ambientals sol ser necessari comptar amb els respectius marcs socials. Si bé cada individu pot contribuir a la reducció de la contaminació de l'aire, això no redueix necessàriament el risc de càncer a nivell individual, però contribuirà a una societat més sana. “La recomanació més aplicable a nivell individual en entorn laboral és estar al tant de les mesures de protecció i aplicar-les en conseqüència, seguint les instruccions sobre com manipular materials perillosos en el treball, evitar l'exposició innecessària i prendre consciència de les exposicions més rellevants que es produeixen a la feina, a casa, i en el medi ambient general”, continua Kogevinas. Les regulacions no són homogenis en tots els països de la UE i les mesures de protecció en el lloc de treball no s'utilitzen sistemàticament per tots els treballadors tot el temps. Per tant, la recomanació de la quarta edició del Codi europeu contra el càncer se centra en allò que les persones poden fer per reduir el seu risc de càncer, protegir-se en el lloc de treball contra les substàncies que causen càncer i seguir les instruccions de salut i seguretat.

Referència: 

Carolina Espina, Kurt Straif, Søren Friis, Manolis Kogevinas, Rodolfo Saracci, Harri Vainio, Joachim Schüz. European Code against Cancer 4th edition: Environment, occupation and cancer. Cancer Epidemiology (2015),http://dx.doi.org/10.1016/j.canep.2015.03.017

Imatge: Cèl·lula de càncer de mama. Font: National Cancer Institute / Wikipedia (CC). 


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: