CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'amiant i el seu impacte en la salut global

L'exposició ocupacional a l'amiant causa unes 107.000 morts a l'any a tot el món.

dijous, 23 de juliol de 2015

L'amiant i el seu impacte en la salut global

El Collegium Ramazzini (CR), una acadèmia internacional de 180 científics de 35 països, experts en salut ambiental i ocupacional, ha publicat una declaració oficial de les dimensions globals en salut de l'amiant i les malalties relacionades amb l'amiant.

La incidència del mesotelioma (forma rara de càncer que es desenvolupa a partir de cèl·lules transformades originàries del mesoteli, el revestiment protector que cobreix molts dels òrgans interns del cos) varia en diverses àrees del món, depenent de la quantitat d'amiant utilitzat en aquesta àrea. Les taxes d'incidència, segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) de 2012, van ser més altes al Regne Unit, on es diagnostiquen prop de 1,800 casos per any. Austràlia era un dels productors més grans del món de l'asbest o amiant, portant al país a les taxes d'incidència més altes a tot el món, basant-se en la grandària de la població. La incidència del mesotelioma als EUA està disminuint, diagnosticant-se uns 2.000 casos a l'any, mentre que a Europa i Austràlia s'espera a l'altiplà en els 10-15 anys vinents. Actualment, a Espanya la taxa d'incidència se situa al voltant dels 0,35 casos per cada 100.000 habitants/any i és responsable de la mort de 5 persones per cada milió d'habitants.

L'amiant és una causa provada de càncer en humans i totes les formes d'amiant s'han descrit com a carcinògens humans per l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), de l'agència sobre el càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Des de 1993, el Collegium Ramazzini ha demanat reiteradament una prohibició global de tota la mineria, fabricació i ús de l'amiant. El Collegium ha pres aquesta posició basada en l'evidència científica ben validada mostrant que tots els tipus d'amiant, inclòs el crisòtil, la forma més utilitzada, causen càncers com el mesotelioma i càncer de pulmó, i que mostra, a més, que no hi ha un nivell segur d'exposició. El Collegium reafirma la seva posició de prohibir tota extracció i ús de l'amiant, incloent el crisòtil, com a mesura de salut pública responsable. "Aquesta declaració actualitza les declaracions anteriors de l’agència amb un enfocament en les dimensions de salut mundial de l'amiant i les malalties relacionades amb l'amiant (MRA)", explica Manolis Kogevinas, vicedirector de CREAL, centre de l’aliança ISGlobal, i investigador que forma part de l’academia CR.

L'exposició ocupacional a l'amiant causa unes 107.000 morts a l'any a tot el món. Aquestes morts són el resultat del càncer de pulmó relacionat amb l'amiant, mesotelioma i asbestosi. Tant en els països que han prohibit l'ús d'amiant com als països que encara l'utilitzen, hi ha un gran nombre de treballadors que tenen un elevat risc de desenvolupar MRA per les exposicions passades a l'amiant, en particular, càncers de pulmó i mesoteliomes. La majoria d'aquestes persones exposades anteriorment romanen en la població general sense cap vigilància en curs de la seva salut. El Collegium recomana als països desenvolupar estratègies per identificar els seus treballadors anterior i actualment exposats a l'amiant, per quantificar la seva exposició, i registrar-los per posteriorment desenvolupar mètodes de vigilància de la salut contínua i de prevenció secundària. A més dels treballadors, s'han de sotmetre a control els membres de la llar dels treballadors si hi ha amiant a casa seva.

L'epidèmia de MRA probablement no arribarà al seu màxim fins a, almenys, una dècada en els països més industrialitzats i en diverses dècades en els països industrialitzats. L'amiant i les MRA seguiran presentant desafiaments en l'àmbit de la medicina i la salut pública, així com en la investigació i la pràctica clínica i, per tant, s'han convertit en un problema de salut global. Els països industrialitzats que ja han passat per la transició de la prohibició de l'amiant han après lliçons i adquirit coneixements i capacitats que podrien ser de gran valor si s'implementen en els països industrialitzats que s'embarqui en aquesta transició. La riquesa acumulada d'experiències i tecnologies en els països industrialitzats, per tant, ha de ser compartida a nivell internacional a través de campanyes mundials per eliminar les MRA.

Ken Takahashi, membre del Collegium Ramazzini, professor d'Epidemiologia Ambiental i director del Centre Col·laborador de l'OMS a la Salut Ocupacional de la Universitat de Salut Ocupacional i Ambiental (UOEH) a Kitakyushu (Japó), assenyala que "la màxima prioritat per reduir les MRA és la prevenció primària, és a dir, que es prohibeixi l'ús d'amiant en els països on és legal i es previngui l'exposició de fonts in situ en tots els països d'ús històric de l'amiant".

El president del Collegium Ramazzini, Philip J. Landrigan, va comentar que "tenint en compte que les MRA són 100% prevenibles, l'objectiu final ha de ser de zero nous casos d'MRA tant en països industrialitzats com en països en vies d'industrialització. La pandèmia de les MRA és una prioritat internacional urgent per a l'acció dels treballadors de salut pública ".

Més informació:

-The Global Health Dimensions of Asbestos and Asbestos-Related Diseases (2015) (English version)
- 
Press release 24 June 2015 (English version)

Posicions del Collegium Ramazzini, incluent:
- Call for an International Ban on Asbestos: Statement Update (2004)  (English version)
-
 Call for an International Ban on Asbestos (1999) (English version)
-
 Chrysotile Asbestos as a Carcinogen (1993) (English version)

Contacte de premsa:
Collegium Ramazzini 
Kathryn Knowles

collegium@ramazzini.it

Raul Toran 
Comunicació CREAL, centre aliat ISGlobal

rtoran@creal.cat


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: