CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició prenatal a la contaminació de l'aire s'associa al creixement fetal

Estudi publicat a Environmental Health Perspectives

dimarts, 21 de juliol de 2015

L'exposició prenatal a  la contaminació de l'aire s'associa al creixement fetal

Investigadors del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), centre aliat ISGlobal, han participat en un estudi del projecte INMA (Infància i Medi Ambient) publicat recentment a Environmental Health Perspectives. Els investigadors van trobar que una exposició materna a diòxid de nitrogen (NO2), que procedeix principalment del trànsit, en les primeres fases de l'embaràs es va associar amb una menor creixement del fetus segons les en mesures d'ultrasò de creixement durant l'embaràs i mesures de la mida en néixer.

"L'exposició a la contaminació de l'aire durant l'embaràs s'ha associat amb retard del creixement fetal. No obstant això, pocs estudis fins a la data havien mesurat la biometria fetal de manera longitudinal, per tal de comprovar les zones d'especial vulnerabilitat. L'objectiu d'aquest estudiï va ser investigar l'impacte de l'exposició de NO2 a la biometria fetal i neonatal en el projecte espanyol INMA", explica Mònica Guxens, investigadora de CREAL, participant en aquest estudi.

A cada trimestre d'embaràs, es va avaluar en 2.478 fetus el diàmetre biparietal (que és la distància que hi ha entre els dos ossos parietals del crani del fetus), la longitud del fèmur, la circumferència abdominal i el pes fetal estimat. Aquestes mesures, així com l'antropometria en néixer, es van avaluar utilitzant corbes de creixement-cohort específiques a les 12, 20 i 34 setmanes de gestació. Per estimar l'exposició a NO2 en domicilis durant tot el procés d'embaràs es van emprar mesures de regressió de l'ús del sòl.

Els investigadors van trobar que un augment de 10 mg/m3 en l'exposició mitjana de NO2 durant les dotze primeres setmanes d'embaràs s'associava amb menor creixement en aquest període en la circumferència abdominal i el pes fetal estimat. "La mateixa exposició es va associar inversament amb un menor creixement entre la setmana 20 i 34 en el diàmetre biparietal, la circumferència abdominal i el pes fetal estimat, però es va observar un patró menys consistent d'associació en el creixement de longitud del fèmur. L'associació negativa d'aquesta exposició amb el diàmetre biparietal i el pes fetal va ser significativament major en fumadores en comparació amb les mares no fumadores", va explicar Guxens.

Referència

Iñiguez  C. et al. Prenatal Exposure to NO2 and Ultrasound Measures of Fetal Growth in the Spanish INMA Cohort. Environ Health Perspect. 2015 Jun 26. [Epub ahead of print]

Imatge: Wikipedia, pujada per Canwest News Service


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: