CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Els trets autistes en la infància no s'associen amb l'exposició prenatal a la contaminació de l'aire

Estudi publicat a Environmental Health Perspectives

dimarts, 30 de juny de 2015

Els trets autistes en la infància no s'associen amb l'exposició prenatal a la contaminació de l'aire

Aquest estudi, dirigit pel CREAL, centre aliat ISGlobal, i publicat a Environmental Health Perspectives, tenia com a objectiu avaluar si l'exposició a la contaminació de l'aire prenatal, incloent òxids de nitrogen (NO2, NOx) i partícules contaminants (PM), s'associava amb trets autistes a la infància en quatre estudis de cohort de naixement/nens basats en la població europea. Els trets autistes es defineixen com els dèficits subclínics en la socialització, la comunicació i comportaments repetitius que no compleixen els criteris formals per a un diagnòstic del trastorn de l'espectre autista (TEA).

Els investigadors van trobar que l'exposició prenatal a NO2 i PM no es va associar amb trets autistes en nens de quatre a deu anys d'edat en quatre estudis de cohort de naixement/nens en la població europea.

L'autisme i la contaminació

Els trastorns de l'espectre autista (TEA) són discapacitats permanents del desenvolupament caracteritzades pel deteriorament de la interacció social, el dèficit de comunicació i comportaments repetitius. A les darreres dues dècades la prevalença dels TEA s'ha incrementat, arribant a afectar un de cada 86 nens a Europa l’any 2007. Anteriorment a aquest estudi, alguns estudis recents de casos i control en EUA van mostrar que els TEA en nens de 2 a 6 anys es va associar amb l'exposició prenatal a contaminants atmosfèrics vinculats amb el trànsit. La toxicitat en el cervell per contaminants atmosfèrics urbans durant el desenvolupament està ben documentat en animals.

Cap associació entre trets autistes i contaminació atmosfèrica

En aquest estudi, que és part del projecte ESCAPE liderat per Jordi Sunyer, investigador CREAL, es van incloure un total de més de 8.000 nens. Els investigadors van trobar que l'exposició a la contaminació de l'aire prenatal no es va associar amb trets autistes en el límit del rang clínic.

L'estudi de col·laboració ha comptat amb quatre cohorts de naixements i nens basades en la població europea: CATSS (Suècia), GENERATION R (Països Baixos), GASPII (Itàlia) i INMA (Espanya). Els òxids de nitrogen i les partícules contaminants es van estimar a partir de les adreces de naixement mitjançant models de regressió gràcies a les campanyes de monitorització realitzades entre 2008 i 2011. "Extrapolem els nivells en el temps per fer-los coincidir amb els períodes d'embaràs. Es van avaluar els trets autistes entre els quatre i els deu anys d'edat mitjançant avaluacions quantitatives", explica Mònica Guxens, investigadora del CREAL i autora principal d'aquest estudi.

Referència

Mònica Guxens et al. Air Pollution Exposure during Pregnancy and Childhood Autistic Traits in Four European Population-Based Cohort Studies. The ESCAPE Project. Environmental Health Perspectives. DOI:10.1289/ehp.1408483. June 12th.

Fotografia (Font): Flickr (TipsTimesAdmin) (CC)


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: