CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Les dosis baixes de radiació causen un lleuger augment en el risc de leucèmia entre els treballadors nuclears

Segons una investigació internacional publicada a The Lancet Haematology coordinada per IARC, en col·laboració de CREAL

dilluns, 22 de juny de 2015

Les dosis baixes de radiació causen un lleuger augment en el risc de leucèmia entre els treballadors nuclears

Un estudi internacional coordinat per l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), en col·laboració amb el CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), centre aliat ISGlobal, l'Institut Nacional per a la Seguretat i Salut Ocupacional (NIOSH), la Oficina de Salut Pública d'Anglaterra (PHE), l'Institut Francès de Radioprotecció i Seguretat Nuclear (IRSN) i la Universitat de Carolina del Nord (EUA) mostra que l'exposició perllongada a dosis baixes de radiació ionitzant pot causar leucèmia. L'estudi, publicat avui a la revista The Lancet Haematology, mostra que el risc de mortalitat per leucèmia augmenta de forma lineal amb la dosi de radiació.

"Aquest estudi proporciona l'avaluació més precisa fins a la data del risc de leucèmia després de dosis baixes i prolongades de radiació", explica la professora Elisabeth Cardis, cap del Programa de Radiació del CREAL i una de les coautores de l'estudi. "Això demostra que fins i tot les baixes dosis de radiació rebudes pels treballadors de la indústria nuclear poden causar un petit augment en la mortalitat per leucèmia i que el risc augmenta amb dosis creixents".

Les exposicions a dosis baixes no només són típiques de les exposicions ambientals o ocupacionals, com l'exposició dels treballadors nuclears en el seu lloc de treball, sinó també de les exposicions mèdiques, com ara la dels pacients sotmesos a tomografia computada (TC) en els procediments de diagnòstic mèdic.

L'estudi

Basant-se en l'evidència més forta disponible, l'Estudi Internacional de Treballadors Nuclears (INWORKS), un seguiment d'un estudi anterior en 15 països liderat per la professora Cardis, va avaluar les exposicions de més de 300.000 treballadors nuclears a EUA, França i el Regne Unit durant el període 1943 i 2005.

L'estudi va avaluar el risc de desenvolupar certs tipus de càncer, com la leucèmia, el limfoma i el mieloma múltiple.

Els resultats: exposició a radiació ionitzant i riscos

Els resultats de l'estudi posen de manifest de manera clara una associació positiva entre l'exposició a la radiació ionitzant i el risc de mortalitat per leucèmia i mostren que el risc de leucèmia augmenta linealment amb la dosi de radiació.

El risc associat a l'exposició varia amb el tipus de leucèmia. El risc va ser més gran per a la leucèmia mieloide crònica, i no hi va haver més risc per a la leucèmia limfocítica crònica.

L'estudi mostra poca evidència d'associacions entre l'exposició a les radiacions ionitzants i la mortalitat per mieloma múltiple o limfoma. "Les normes actuals utilitzades per a la protecció contra les radiacions segueixen basant-se principalment en les exposicions de dosis altes agudes, derivades d'estudis basats en supervivents de les bombes atòmiques al Japó", explica el Dr. Christopher Wild, director de l'IARC. "Aquesta avaluació dels efectes cancerígens de l'exposició a dosis baixes enforteix les dades científiques en què estan basades les normes de protecció radiològica. Aquestes noves troballes són importants en considerar l'exposició a la radiació en diferents escenaris, incloent l'ús en el diagnòstic mèdic".

Referència

Leuraud, Klervi et al. Ionising radiation and risk of death from leukaemia and lymphoma in radiation-monitored workers (INWORKS): an international cohort study. The Lancet Haematology. June 22th. 2015.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: