CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Com l'estil de vida i la contaminació afecten els nens i el futur de la salut

L’exposoma combina tots els perills ambientals als quals les mares i els nens estan exposats

dimarts, 2 de juny de 2015

Com l'estil de vida i la contaminació afecten els nens i el futur de la salut

Nens i dones embarassades estan contribuint a tot Europa en l'extens projecte HELIX per a la caracterització de l’exposoma en la vida primerenca sobre les influències ambientals sobre la salut, centrant-se en l'obesitat, l'asma i el desenvolupament neurològic.

L'embaràs i els primers anys de vida són ben reconeguts com a períodes d'alta susceptibilitat a danys ambientals amb conseqüències per a tota la vida. Per entendre el nivell d'impacte dels múltiples atzars ambientals, el projecte HELIX construirà un exposoma dels primers anys de vida. Martine Vrijheid, investigadora del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre aliat ISGlobal, i coordinadora del projecte europeu HELIX (Human Early-Life Exposome), explica que "una millor comprensió dels riscos ambientals en la vida primerenca pot proporcionar eines molt eficaces per a la prevenció de malalties, atès que les intervencions en aquest moment poden influir en la programació biològica i canviar el desenvolupament de la funció normal del cos". I afegeix: "Els resultats del projecte ens ajudarà a entendre millor com diversos tipus d'exposicions es combinen per influir en el risc de malalties".

Estudi HELIX

Més de 1.200 nens d'Anglaterra, Espanya, França, Grècia, Lituània i Noruega han completat un ampli estudi en el marc del projecte HELIX, de 8,6 milions d'euros. Aquests van portar motxilles de mesurament d'exposició personal per tal de mesurar la radiació ultraviolada, el soroll i la contaminació de l'aire inhalat durant el trajecte a l'escola, i l'activitat física que van realitzar es va mesurar a través del programari de telèfons intel·ligents. A més, a l'interior de les seves cases es va comprovar els nivells de contaminants com el diòxid de nitrogen (NO2) i altres compostos, que poden afectar la funció pulmonar i el sistema nerviós central. A més, han proporcionat mostres de sang i orina i exàmens clínics. "La recopilació de les dades d’exposoma és molt intensiva per als participants", explica Vrijheid, “però aquesta és l'única manera per  aconseguir una imatge més completa dels diversos riscos ambientals".

Construint l’exposoma

Laboratoris a Espanya, Noruega i el Regne Unit han començat la difícil tasca d'analitzar en mostres de sang i orina la metilació de l'ADN, ARN, proteïnes, metabòlits, pesticides, plastificants i metalls, entre d'altres. Amb aquests resultats, els investigadors HELIX podran construir l’"exposoma", que combina tots els perills ambientals als quals les mares i els nens estan exposats, i vincular-ho a la salut dels nens, ara i en la seva vida futura. Mitjançant les últimes tècniques de laboratori es mesuraran els indicadors biològics de moltes exposicions químiques, incloent els contaminants en els aliments, productes de consum i aigua. HELIX crearà una base de dades amb les dades de l’exposoma completes de les 1.200 mares i els seus fills, sent l'estudi més gran d'aquest tipus realitzat fins a la data.

HELIX, en el Dia Mundial del Medi Ambient

La recol·lecció de dades d’HELIX coincideix amb el Dia Mundial del Medi Ambient sota el lema "7.000 milions de somnis. Un planeta. Consumir amb compte". Amb aquest motiu, en la Setmana Verda 2015 de Brussel·les se celebra "La naturalesa: la nostra salut, la nostra riquesa", la major conferència sobre la política europea de medi ambient, que reconeix que la diversitat natural contribueix a la nostra qualitat de vida. La presència d'espais verds, en particular en les zones urbanes, s'ha demostrat que té un efecte positiu en el benestar físic i mental de les persones, reduint els nivells d'obesitat i estrès, entre d'altres.

Informació Addicional:

HELIX significa "The Human Early-Life Exposome - novell tools for INTEGRATING early-life environmental exposures and child health across Europe". HELIX implica 13 socis de vuit països europeus, entre ells dos pimes i sis estudis de cohorts de naixement d'Espanya (INMA), França (EDEN), Grècia (Rhea), Lituània (KANC), Noruega (MOBA) i Regne Unit (BiB ), en la qual participen mares i nens.

Twitter: @HELIXexposome


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: