CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La lactància protegeix de la contaminació ambiental

Estudi dirigit per la Universitat del País Basc, en el marc del projecte INMA

dijous, 28 de maig de 2015

La lactància protegeix de la contaminació ambiental

Viure en una ciutat amb molt trànsit rodat o prop d'una siderúrgia suposa habitar amb dos intensos focus de contaminació ambiental. Un estudi de la Universitat del País Basc apunta que l'efecte nociu de les partícules contaminants PM 2,5 i el diòxid de nitrogen (NO2) desapareix en nadons alletats amb llet materna en els primers quatre mesos de vida. Segons els resultats, la lactància té un paper protector front aquests dos contaminants atmosfèrics.

Aitana Lertxundi, investigadora de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), és l'autora principal del recent estudi publicat en Environment International, que té com a objectiu avaluar com afecta la salut l'exposició durant l'embaràs a la contaminació ambiental, així com el paper de la dieta en el desenvolupament físic i neuroconductual en la infància.

Aquest estudi, dirigit per Jesús Ibarluzea del Dep. de Sanitat del Govern Basc i s'emmarca en el Projecte INMA (Infància i Medi ambient), el director del qual és Jordi Sunyer, director científic adjunt i investigador del CREAL, centre aliat ISGlobal, se centra en la repercussió que tenen la exposició als contaminants atmosfèrics PM 2.5 i NO2 en el desenvolupament motor i mental en els primers anys de vida.

Per primera vegada s'ha realitzat una avaluació sostinguda en el temps -va començar el 2006-, significativa i recent sobre la incidència de les partícules contaminants (PM 2.5) en el desenvolupament de la capacitat motora i del diòxid de nitrogen (NO2) en el desenvolupament mental des de la fase prenatal fins que els 15 mesos del nadó. "En la fase fetal, el sistema nerviós central s'està formant i no té els suficients mecanismes de detoxificació, per eliminar les toxines que s'acumulen", apunta Lertxundi.

Partícules de l'aire en el desenvolupament motor del nadó

Les partícules PM 2.5 mesuren menys de 2.5 micres, és a dir, són quatre vegades més primes que un cabell i estan en suspensió en l'aire. En ser tan petites penetren amb facilitat en el cos, i al pesar tan poc s'expandeixen sense dificultat per l'aire i s'allunyen des del focus inicial d'emissió.

La composició d'aquestes partícules neurotòxiques depèn de les fonts d'emissió de la zona. L'àrea d'estudi INMA Guipúscoa presenta una elevada presència de partícules neurotòxiques formades per plom, arsènic i manganès procedents de l'activitat industrial i el trànsit. En comparació amb mitjans urbans on la font principal de contaminació és el trànsit aquesta concentració és menor.

Les dades també mostren que ni les partícules PM 2.5 ni el NO2 tenen un efecte nociu en els nadons alletats amb llet materna durant quatre mesos

El treball ha permès detectar la relació inversa entre l'exposició a les partícules contaminants i el desenvolupament motor dels nadons. En aquest sentit, la investigadora destaca que "els índexs mostren una alteració davant de la generalitat i, encara que no són preocupants, sí que són significatius en mostrar la relació que existeix entre la qualitat de l'aire i desenvolupament motor." L'anàlisi de les dades també mostra que ni les partícules PM 2.5 ni el NO2 tenen un efecte nociu en aquells nadons alletats amb llet materna almenys durant quatre mesos.

L'estudi de seguiment va començar el 2006, quan les mares estaven embarassades i continua en l'actualitat, quan les nenes i nens tenen ja vuit anys. Fins ara s'han analitzat les mostres de  638 dones embarassades i els seus nadons quan tenien 15 mesos de vida. Són habitants de les valls del Goierri-Alt i Mig Urola, zona de Guipúscoa on s'entremesclen l'activitat industrial (11 indústries siderometal·lúrgiques), l'activitat rural, zones residencials i el pas de la carretera Nacional.

Referència bibliogràfica:

Lertxundi A., et al. “Exposure to fine particle matter, nitrogen dioxide and benzene during pregnancy and cognitive and psychomotor developments in children at 15 months of age” Environment International (2015)

Imatge: Aitana Lertxundi, investigadora de la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Font: UPV/EHU.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: