CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Asma, rinitis i èczema classificats conjuntament com un grup únic de comorbiditat al·lèrgica

Nota de premsa

dimecres, 27 de maig de 2015

Asma, rinitis i èczema classificats conjuntament com un grup únic de comorbiditat al·lèrgica

L'asma, la rinitis i l'èczema solen coexistir sovint en nens encara que són considerades i tractades com a malalties independents. En un estudi publicat en Allergy, els investigadors del CREAL, centre aliat ISGlobal, van demostrar que l'asma, la rinitis i l'èczema es poden classificar de forma conjunta com un conjunt o grup de comorbiditat al·lèrgica.

En aquest estudi, dirigit per Judith Garcia-Aymerich, investigadora del CREAL, s'han inclòs a més de 17.000 nens de 4 anys i més de 14.500 nens de 8 anys de set estudis poblacionals europeus en cohorts de naixement del Projecte MeDALL (Mecanismes de Desenvolupament de l'Al·lèrgia), coordinat per Josep Maria Antó, investigador i director de CREAL.

Per a cada període d'edat, es van agrupar als nens d'acord amb la distribució de 23 variables que incloïen presentar símptomes "sempre" i mostrar símptomes "en els últims 12 mesos" d'asma, rinitis, i èczema, el diagnòstic mèdic, l'edat d'inici dels símptomes, els tractaments, el pes i l'alçada.

Els investigadors van identificar dos grups com la millor forma d'agrupar les dades en dos períodes d'edat i en totes les anàlisis de sensibilitat. El grup de referència als 4 i 8 anys (incloent el 70 i el 79% dels nens, respectivament) es va caracteritzar per una baixa prevalença dels símptomes i de sensibilització, mentre que el grup simptomàtic va mostrar símptomes més freqüents i major freqüència de sensibilització. El 99% dels nens amb malalties concomitants (coocurrència d'asma, rinitis i/o èczema) es van incloure en el grup simptomàtic en ambdues edats.

Es va emprar un model estadístic anomenat anàlisi de clústers per veure la quantitat de malalties que podrien ser identificades en aquesta població. El model distingeix dos grups diferents, tots dos als 4 i 8 anys. Un grup inclou la gran majoria dels nens amb símptomes d'asma, rinitis i/o èczema, el que suggereix que aquestes malalties poden classificar juntes com a part de la mateixa malaltia. L'altre grup inclou la gran majoria dels nens sense símptomes i la majoria dels símptomes no es qualifiquen en un diagnòstic d'asma, rinitis i/o èczema. El 99% dels nens amb malalties concomitants (co-ocurrència d'asma, rinitis i/o èczema) es van incloure en el grup simptomàtic. El model de clúster es va repetir en moltes circumstàncies diferents, una estratègia anomenada anàlisi de sensibilitat, per examinar la solidesa dels resultats que van ser àmpliament confirmats.

Els investigadors conclouen que als 4 i 8 anys, a nivell poblacional, l'asma, la rinitis i l'èczema es poden classificar de forma conjunta com un clúster o grup de comorbiditat al·lèrgica. Aquests resultats tenen implicacions per a la investigació i la pràctica clínica en malalties al·lèrgiques. "Les investigacions futures, incloent les avaluacions repetides en el temps i dades biològiques, ajudaran a la comprensió de les interrelacions entre aquestes malalties", conclou Antó.

MeDALL a Barcelona

Aquests resultats van ser tractats els passats 11 i 12 de maig a Barcelona a la reunió final de MeDALL, projecte internacional de recerca de la UE de quatre anys de durada sobre les causes que expliquen l'epidèmia de les malalties al·lèrgiques.

Referència

Garcia-Aymerich J et. al. Phenotyping asthma, rhinitis, and eczema in MeDALL population-based birth cohorts: an allergic comorbidity cluster. Allergy. 2015 Apr 30. doi: 10.1111/all.12640. [Epub ahead of print]

* * * * * * *

Imatge: Una nena amb un mesurador de flux màxim que mesura el volum d’aire màxim que expulsa dels pulmons. Font (CC): National Heart, Lung and Blood Institute, divisió del National Institute of Health.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: