CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exercici pot contrarestar els efectes nocius de la contaminació de l'aire

Els resultats de la investigació s'han publicat a la revista Environmental Health Perspectives

dilluns, 13 d'abril de 2015

L'exercici pot contrarestar els efectes nocius de la contaminació de l'aire

Una nova investigació de la Universitat de Copenhaguen, en col·laboració amb altres centres de recerca com el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), el Centre d'Investigació del Càncer de Dinamarca i l'Imperial College de Londres, ha trobat que els efectes beneficiosos de l'exercici són més importants per a la nostra salut que els efectes negatius de la contaminació de l'aire, en relació amb el risc de mortalitat prematura. En altres paraules, els beneficis de l'exercici són més grans que els efectes nocius de la contaminació de l'aire.

L'estudi mostra que malgrat els efectes adversos de la contaminació atmosfèrica sobre la salut, la contaminació de l'aire no s’ha de percebre com una barrera per deixar de fer exercici a les zones urbanes. "Fins i tot per als que viuen a les zones més contaminades de Copenhaguen, és més saludable sortir a córrer, caminar o anar a treballar amb bicicleta de romandre inactiu", diu la professora associada Zorana Jovanovic Andersen, del Centre for Epidemiology and Screening a la Universitat de Copenhaguen.

La contaminació de l'aire. Una barrera per a l'exercici?

És conegut que l'activitat física redueix el risc de mortalitat prematura, mentre que la contaminació de l'aire augmenta aquest risc. L'activitat física amplifica el volum de respiració, així com l'acumulació de contaminants de l'aire en els nostres pulmons, el que pot augmentar els efectes nocius per contaminació de l'aire durant l'exercici.

"La contaminació de l'aire es percep, sovint, com una barrera per a realitzar exercici a les zones urbanes. Però, a causa de la creixent càrrega de salut per l'augment de la manca d'activitat física i l'obesitat en la societat moderna, els nostres resultats recolzen els esforços en la promoció de l'exercici, fins i tot en les zones urbanes amb alta contaminació ", explica Andersen, primera autora de l’article.

"D'altra banda, aconsellem a la gent que faci exercici en zones verdes, parcs i boscos on la contaminació de l'aire és baixa i que el faci lluny de les carreteres més transitades, quan sigui possible", explica el coordinador de l'estudi, el Prof. Mark Nieuwenhuijsen, investigador del CREAL.

L'estudi

Aquest és el primer gran estudi de cohort prospectiu poblacional que ha analitzat els efectes conjunts de l'activitat física i la contaminació atmosfèrica sobre la mortalitat. Es basa en dades d'alta qualitat, tant en l'activitat física com de l'exposició a la contaminació de l'aire.

L'estudi inclou 52.061 subjectes, amb edats entre 50 a 65 anys, de les principals ciutats d'Aarhus i Copenhaguen, que van participar en l'estudi de cohort "Dieta, Càncer i Salut". Entre 1993 i 1997 van informar sobre les seves activitats d'oci, físiques, incloent esports, anar amb bicicleta al/des del treball i al seu temps lliure, jardineria i caminar. Després, els investigadors van estimar els nivells de contaminació de l'aire de trànsit basant-se en les seves adreces de residència.

5.500 participants van morir abans de 2010, i els investigadors van observar un 20% menys de morts entre aquells que van practicar exercici que entre els que no feien cap exercici, fins i tot per a aquells que vivien en les zones més contaminades, al centre de Copenhaguen i Aarhus, o prop de les carreteres més transitades i carreteres.

"També és important tenir en compte que aquests resultats corresponen a Dinamarca i són extrapolables a llocs amb nivells de contaminació similars. No són necessàriament certs en ciutats amb nivells de contaminació atmosfèrica més altes, com passa en altres parts del món", conclou Andersen.

Referència de l'estudi

Zorana Jovanovic Andersen, Audrey de Nazelle, Michelle Ann Mendez, Judith Garcia-Aymerich, Ole Hertel, Anne Tjønneland, Kim Overvad, Ole Raaschou-Nielsen, and Mark J. Nieuwenhuijsen. A Study of the Combined Effects of Physical Activity and Air Pollution on Mortality in Elderly Urban Residents: The Danish Diet, Cancer, and Health Cohort. Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1408698


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: