CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El primer estudi europeu sobre mobilitat i salut a les ciutats segueix amb el procés de reclutament

Un subestudi de PASTA sobre salut i pol·lució de l'aire s'ha iniciat entre febrer i març a Anvers, Barcelona i Londres.

dimecres, 8 d'abril de 2015

El primer estudi europeu sobre mobilitat i salut a les ciutats segueix amb el procés de reclutament

Un subestudi de PASTA sobre salut i pol·lució de l'aire s'ha iniciat entre febrer i març a Anvers, Barcelona i Londres.

El CREAL, centre aliat ISGlobal, lidera a Barcelona un important estudi europeu en línia anomenat PASTA (Activitat Física mitjançant Plantejaments de Transport Sostenible, per les seves sigles en anglès), que té com a principal objectiu millorar la mobilitat i la salut a les ciutats. Per aconseguir-ho, s'estudiaran les diferents formes de transport que fan servir un total de 14.000 ciutadans majors d'edat en 7 ciutats europees: Anvers, Barcelona, Londres, Orebro -Suècia-, Roma, Viena i Zuric. La participació en aquest estudi consisteix, bàsicament, a respondre qüestionaris en línia de forma periòdica.

El reclutament de voluntaris, que va començar fa quatre mesos a través de les xarxes socials, principalment de Twitter i Facebook (PASTABCN), així com mitjançant esdeveniments públics com la Jornada de Portes Obertes del PRBB i el taller PASTA, va a bon ritme. De moment, ja s'han inscrit més de 2400 voluntaris a tot Europa, dels quals uns 450 estan participant a Barcelona a través de la pàgina web del projecte PASTA. La majoria d'aquests voluntaris són persones d'entre 30 i 40 anys (36%) i el 60% del total són dones.

Un subestudi sobre salut i pol·lució de l'aire

A Anvers, Barcelona i Londres entre febrer i març s'ha iniciat un subestudi de PASTA sobre salut i pol·lució de l'aire. Aquí, els voluntaris hauran de convertir-se en el que els investigadors anomenen un "laboratori mòbil", portant durant una setmana un dispositiu de mesura de les partícules fines de carboni procedent del fum dels cotxes, un monitor d'activitat física, un GPS i un Smartphone que mesura alhora l'activitat física i els desplaçaments del participant. Aquestes dades permetran relacionar l'exposició a la contaminació de l'aire amb diferents efectes en salut, tenint en compte els patrons de mobilitat i activitat física de les persones. Els voluntaris per a aquest estudi s'obtindran de les persones ja inscrites a la plataforma PASTA.

Formar part de l'estudi ajudarà a reunir evidències convincents per a inversions i millores en el futur. Els resultats obtinguts pretenen ser utilitzats pels responsables polítics per donar suport a decisions informades sobre la millora de les oportunitats per a la mobilitat. Ja que la participació dels voluntaris és molt important, cada tres mesos es durà a terme una loteria de cinc premis de 100 €. Les oportunitats de guanyar seran proporcionals al nombre de qüestionaris completats en els tres mesos previs al sorteig. D'altra banda, Bicing també ha aportat el seu granet de sorra al projecte amb un premi de dues renovacions anuals per a l’any 2015, el sorteig del qual tindrà lloc al mes d'abril.

El projecte, que pretén a més ser una eina dinamitzadora i de conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat de vincular la mobilitat amb la salut, té la intenció de participar en diversos esdeveniments de divulgació de la ciència com el proper Festival de la Ciència a Barcelona, el Pàrquing Day Barcelona i dur a terme diverses trobades i xerrades a les Aules Ambientals de Barcelona.

* * * *

Imatge: Una noia empra la bicicleta per moure a la ciutat. Autor: Julen Landa (Flickr).


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: