CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició passiva al lleixiu a la llar es relaciona amb una major taxa d'infecció de la infantesa

Estudi publicat a Occupational & Environmental Medicine

dissabte, 4 d'abril de 2015

L'exposició passiva al lleixiu a la llar es relaciona amb una major taxa d'infecció de la infantesa

L'exposició passiva al lleixiu a la llar està vinculada a taxes més altes d'infeccions respiratòries i altres infeccions durant la infància, suggereix un estudi publicat en línia a la revista Occupational & Environmental Medicine.

Els resultats de l'estudi, encara que modestos, són preocupants per a la salut pública degut a l'ús generalitzat de productes de neteja que contenen clor per a la desinfecció de la llar, segons indiquen els investigadors.

Els investigadors van analitzar l'impacte potencial de l'exposició al lleixiu a la llar de més de 9.000 nens d'edats compreses entre 6 i 12 anys que assisteixen a 19 escoles a Utrecht, Països Baixos; 17 escoles a l'est i centre de Finlàndia; i 18 escoles de Barcelona,Espanya.

Es va demanar als pares que completessin un qüestionari sobre la freqüència d'infeccions com grip, amigdalitis, sinusitis, bronquitis, otitis i pneumònia que els seus fills havien tingut durant els últims 12 mesos. També se'ls va preguntar si feien servir lleixiu per netejar les seves llars com a mínim un cop per setmana.

L'ús de lleixiu és comú a les llars espanyoles (72% dels participants van reportar el seu ús a la llar) i rar (7%) en els finlandesos. Així mateix, aquest producte s'utilitza en la neteja de totes les escoles espanyoles participants, mentre que a Finlàndia cap escola de l'estudi utilitza lleixiu per a la neteja.

Després de tenir en compte els factors influents, com el tabaquisme passiu a la llar, l'educació dels pares, la presència de florit de la llar, i l'ús de lleixiu per netejar l'escola, els resultats van indicar que la freqüència d'infeccions és més gran en nens els pares dels quals fan servir lleixiu amb regularitat per netejar la casa, en els tres països.

"Aquestes diferències van ser estadísticament significatives per a la grip, les amigdalitis i qualsevol infecció", explica la doctora Lídia Casas, primera autora de l'estudi i investigadora del CREAL, centre de l'aliança ISGlobal, i el Centre Environment and Health (KULeuven, Bèlgica).

El risc de patir un episodi de grip l'any anterior va ser un 20% superior i el d'amigdalitis recurrent 35% més gran entre els nens els pares dels quals fan servir lleixiu per netejar la llar. De la mateixa manera, el risc d'haver patit qualsevol infecció de forma recurrent al darrer any va ser un 18% més gran entre els nens els pares dels quals fan servir lleixiu almenys una vegada per setmana a la llar.

Aquest és un estudi observacional, per la qual cosa no es poden extreure conclusions definitives sobre causalitat. A més, els autors destaquen diverses limitacions a tenir en compte per a la interpretació dels resultats de la seva recerca.

"No tenim informació sobre l'ús d'altres productes de neteja a la llar, i només s'ha recollit informació bàsica de l'ús de lleixiu a la llar, pel que és difícil diferenciar els nivells d'exposició. No obstant això, les nostres troballes recolzen altres estudis que indiquen l'existència d'un vincle entre la utilització de productes de neteja i símptomes respiratoris i inflamació", diu Jan-Paul Zock, coordinador de l'estudi i investigador del CREAL, CIBERESP, i el Netherlands Institute for Health Services Research (NIVEL), a Utrecht (Holanda).

I afegeix: "L'alta freqüència d'ús de productes de neteja desinfectants, a causa de la creença errònia (i reforçada per la publicitat) que les nostres llars han d'estar lliures de microbis, fa que els efectes modestos que trobem en el nostre estudi siguin, en realitat, preocupants per a la salut pública".

Com a possible mecanisme que expliqui els resultats de l'estudi, els investigadors suggereixen que "les propietats irritants de compostos volàtils o transportats per l'aire generats durant el procés de neteja poden danyar el revestiment de les cèl·lules pulmonars, el que pot provocar inflamació i fer més fàcil que les infeccions es refermen. El lleixiu podria actuar suprimint el nostre sistema immune".

Referència de l'estudi:

Casas L, Espinosa A, Borràs-Santos A, et al. Domestic use of bleach and infections in children: a multicentre cross-sectional study. Occup Environ Med. [Online First doi 10.1136/oemed-2014-102701]


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: