CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Treball de recerca sobre l’estudi del cronotip dels habitants de la Llagosta

Verónica Aguilar i Raquel Pinteño, de l’INS Marina, van presentar el treball de recerca “Estudi sobre el cronotip dels llagostencs”.

dijous, 26 de març de 2015

Treball de recerca sobre l’estudi del cronotip dels habitants de la Llagosta

Com a part del “Programa de suport als treballs de recerca de batxillerat”, les alumnes Verónica Aguilar i Raquel Pinteño, de l’INS Marina, han preparat el seu treball sobre el cronotip dels habitants de la Llagosta, sota la supervisió científica de Gemma Castaño i Lucas Salas, investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre aliat ISGlobal, i amb la tutoria d’Anabel Giménez. Aquest programa del Departament d’Ensenyament està adreçat a que determinats alumnes de batxillerat puguin elaborar el seu treball de recerca tutoritzats pel tutor/a del seu institut i addicionalment per un investigador de un centre associat a l’Associació Catalana d'Entitats de Recerca (ACER). Els investigadors els van ensenyar la metodologia per fer una recollida d'informació i el seu tractament.

Què és el cronotip?

El cronotip és un factor que reflecteix el nivell d’activitat en cada moment del dia, per això cada ésser humà té el seu propi cronotip. El podem dividir en tres tipus:

  • Matutí o “alosa”: aquestes persones es troben més actives durant el matí i solen anar-se'n a dormir també d'hora.
  • Intermedis: és la categoria més freqüent en una població. Són persones que es troben actives tant al matí com a la tarda.
  • Vespertins o “mussols”: les persones que se solen llevar molt tard i els agrada passar-se desperts fins a elevades hores de la nit.

La salut de les persones pot ser afectada com a conseqüència d'un canvi d'horari o per treballar en torns de nit, entre altres factors. Aquestes alteracions poden ser degudes a una reducció en la producció de l'hormona anomenada melatonina, relacionada amb la exposició a la llum. Les conseqüències d'aquesta alteració poden ser insomni o somnolència, cansament, estrès, malalties cardiovasculars, desenvolupament de certs tipus de càncers (pròstata, mama).  Gent amb diferents cronotips podrien respondre diferentment als canvis d’horaris.

Les alumnes van adaptar un qüestionari (el Munich Chronotype Questionnaire-MCTQ) amb la finalitat de poder determinar el cronotip de la població de la Llagosta, tenint en comte una sèrie de factors relacionats amb el seu horari laboral o estil de vida. 60 persones, dividides en tres grups (joves, adults i persones d’avançada edat), van respondre el qüestionari, format per 58 preguntes.

La conclusió del treball de recerca va ser que el cronotip dominant en la població de la Llagosta és el matutí, encapçalat per les persones d’avançada edat, tot seguit dels adults i dels joves. El treball s’ha publicat al blog Revista del Marina.

* * * * *

Imatge (font): Blog Revista del Marina.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: