CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Myron Levine: "Les vacunes són una poderosa arma de protecció massiva"

El Dr. Myron Levine va impartir la sisena Global Health Lecture

dimecres, 25 de març de 2015

Myron Levine:

El dimecres 18 de març el Dr. Myron M. Levine, director del Centre per al Desenvolupament de Vacunes (EUA), va oferir la sisena sessió de les Global Health Lecture, una sèrie de conferències organitzades per l'aliança ISGlobal en les quals experts mundials debaten sobre diferents temàtiques de salut global. El Dr. Levine va parlar sobre la importància de les vacunes com a eina de salut global i sobre com la crisi de l'Ébola ha canviat les regles del joc per desenvolupar una vacuna.

El Dr. Levine va començar la seva ponència ressaltant que "les vacunes són la intervenció de salut pública més cost-eficient". Protegeixen no només a l'individu, sinó també a la comunitat i poden eliminar malalties a nivell nacional o regional (com la polio en Llanomèrica) i fins i tot a nivell global (com la verola, o la polio de tipus 2)."La introducció de la vacuna contra el xarampió a EUA va resultar en una reducció del 90% de casos en pocs anys" va explicar el Dr. Levine i va aclarir que el 10% restant és difícil d'aconseguir per la naturalesa altament contagiosa de la malaltia. 


Levine va explicar que el procés per desenvolupar una nova vacuna sol trigar uns 8 a 15 anys i costar entre 60 i 900 milions de dòlars. No obstant, això ha canviat amb la crisi de l'ebola a l'Àfrica Occidental, on s'han realitzat esforços sense precedents per accelerar el procés d'assajos i validació de vacunes candidates contra la malaltia. "Van transcórrer només 60 dies entre la crida de l'OMS i la immunització del primer individu en Mali amb una de les dues vacunes candidates", va indicar l'expert, i va assenyalar que és la primera vacuna per la qual es passa directament de la fase clínica I (que mesura seguretat) a la fase III (que mesura eficàcia), sense passar per la II (que serveix per estudiar respostes immunes i establir la millor dosi i règim). Segons Levine, en les condicions actuals, la millor estratègia per determinar l'eficàcia de la vacuna és la que s'aplicarà a Guinea. L'anomenada ‘vacunació en anell' consisteix a vacunar als contactes de cada nou cas i és la mateixa estratègia que es va usar per a la vacuna de la verola. El Dr. Levine confia que encara que la vacuna no conferís protecció duradora, el proper brot d'Ébola es podria combatre des del seu inici amb una bona vigilància i una estratègia de vacunació en anell.


Finalment, el Dr. va alertar sobre el caràcter desencertat i perillós dels moviments anti-vacuna actuals entre algunes comunitats acomodades de països desenvolupats i va concloure "les vacunes són la nostra arma més poderosa de protecció massiva".


El Dr. Levine té una llarga i reconeguda experiència a l'àrea de les vacunes: va participar en la campanya d'eradicació de la verola, va formar part del primer grup de treball de l'aliança global per a les vacunes (coneguda com GAVI), va fundar i dirigeix el Centre per a Desenvolupament de Vacunes (CVD) de Maryland i, des d'agost passat ha estat col·laborant en primera línia amb l'OMS per al desenvolupament d'una vacuna contra l'ebola.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: