CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La importància de l'accés a l'aigua potable

El Dia Mundial de l'Aigua, celebrat el 22 de març, porta el lema "Aigua i desenvolupament sostenible".

dilluns, 23 de març de 2015

La importància de l'accés a l'aigua potable

Per Cristina Villanueva, investigadora de CREAL

El 22 de març s'ha commemorat el Dia Mundial de l'Aigua sota el lema "Aigua i desenvolupament sostenible". En la gestió i accés a l'aigua potable i el seu desenvolupament sostenible hi ha moltes qüestions obertes. Per què l'aigua pot presentar contaminants? És segura l'aigua que bevem? Com podem portar l'accés a l'aigua corrent a la població que encara no en gaudeix?

L'aigua potable és un bé escàs i d'accés limitat i a Europa poden trobar certs contaminants en baixes concentracions a causa del seu ús intensiu a l'agricultura, la indústria i els usos quotidians. Entre d'altres, podem trobar subproductes de la desinfecció, nitrat, pesticides, medicaments i compostos perfluorats. En aquest sentit, tot i la gestió integral de l'aigua, que la tracta i potabilitza, encara es poden detectar traces d'aquests contaminants a la xarxa de distribució. Hem de preocupar per les concentracions d'aquests contaminants? Aquestes són molt baixes i en principi no haurien de ser alarmants, si no fos per la multitud de contaminants a aquestes concentracions, ja que no se sap si poden aparèixer sinergies entre ells i potencials efectes per l'exposició perllongada a les possibles combinacions de compostos.

L'accés a l'aigua en països en via de desenvolupament

La situació als països en vies de desenvolupament és diferent. En aquest cas, la problemàtica seria assegurar l'accés a l'aigua potable. Encara que a l’any 2010 s'havia aconseguit reduir a la meitat la població sense accés a l'aigua potable, que era un dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, encara hi ha 2.500 milions de persones sense serveis de sanejament.

Un altre repte a complir és proporcionar aigua i serveis de sanejament als suburbis que, segons totes les tendències, continuaran creixent en les pròximes dècades. Les solucions disponibles per proveir d'aigua i sanejament a la perifèria de les ciutats són bastant complexes. No obstant això, si no s'adopten, els municipis hauran de sufragar els costos per la contaminació, les malalties i les pèrdues de turisme relacionats amb la manca d'aquests serveis bàsics.

En conclusió, en aquesta jornada de celebració hem de seguir treballant en els nous reptes associats al dret universal a l'accés a l'aigua potable i hem de reflexionar sobre el paper que tenim com a ciutadans per afavorir un ús racional d'aquest recurs tan necessari com escàs.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: