CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Però, afecta realment la salut el bisfenol A?

Alguns dels últims estudis al respecte s’han dut a terme des del Projecte INMA

dijous, 19 de març de 2015

Però, afecta realment la salut el bisfenol A?

19 de març del 2015 - Per Isabel Sánchez, per Fundació Roger Torné  

El nivell d’exposició màxima a aquest disruptor endocrí que es considera segur ha estat rebaixat recentment per l’Agència Europea de Seguretat Alimentària. Tot i això, els científics que l’analitzen insisteixen que cal seguir sent prudents, així que, per esvair dubtes sobre els seus efectes en la salut infantil, hem parlat amb Maribel Casas, investigadora del CREAL, una de les investigadores que està intentant posar negre sobre blanc en aquest tema. L’article forma part del nostre monogràfic “Contaminants i salut infantil“.

El bisfenol A és un dels compostos químics capaços d’alterar el nostre sistema endocrí més coneguts. I ho és, sobretot, pel seu ús estès, especialment en l’àmbit de l’alimentació: el trobem en ampolles de plàstic, envasos de menjar o llaunes de conserves. Sembla –o ho semblava fins fa poc- l’ingredient perfecte per a la vida moderna, una vida en què s’imposa la immediatesa, i la facilitat d’accés i de disponibilitat. Tanmateix, si es parla d’aquest compost químic més enllà dels àmbits específics en què s’hi treballa, és, en realitat, pels potencials riscos que suposa per a la salut: la seva fama prové precisament de tots els estudis –es parla de més de 14.000 investigacions- que han alertat dels possibles riscos que té en la salut, també en la infantil.

Alguns dels últims estudis al respecte s’han dut a terme des del Projecte INMA, que investiga el paper dels contaminants ambientals durant l’embaràs i la primera etapa de la vida en més de 3.500 mares i fills en set regions espanyoles. En diferents estudis realitzats a la regió de Sabadell s’ha conclòs, entre d’altres, que l’exposició durant la gestació al bisfenol A pot incrementar el risc d’obesitat dels nens als quatre anys, el de patir infeccions respiratòries i sibilàncies durant la infància i, fins i tot, el de patir Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat. També s’ha vist que les dones embarassades més joves, fumadores –també passives- i amb una baixa educació tenen concentracions més altes de bisfenol A a l’orina. La raó? La major tendència, segons els responsables de la investigació, que una dona amb escassa formació dugui un estil de vida menys saludable.

Llegir article complet:

http://www.fundrogertorne.org/salut-infancia-medi-ambient/divulga/inspira-nuevo/2015/03/19/pero-afecta-realment-la-salut-el-bisfenol-a/

Imatge: Julien Haler. Flickr. 

                 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: