CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Noves evidències sobre els beneficis dels espais naturals per a la salut

Nota de premsa

dimecres, 25 de febrer de 2015

Noves evidències sobre els beneficis dels espais naturals per a la salut

Un nou estudi reforça la relació entre els espais verds i la salut general i mental.

Barcelona, 25 de febrer de 2015.- Diversos estudis han suggerit que els espais verds són beneficiosos per a la salut, tant per a la salut general com per a la mental. Un nou estudi, liderat per investigadors de CREAL i publicat en Environment International, reforça aquesta relació.

En la investigació duta a terme pel CREAL, centre d'investigació de l'aliança ISGlobal, s'observa que la presència d'espais verds s'associa amb una millor percepció de la pròpia salut i una millor salut mental. L'objectiu general d'aquest estudi era avaluar l'associació entre els espais verds (parcs, camps, etc.) i blaus (platges, rius, etc.) i la salut de les persones. També es volia investigar si aquesta associació era diferent entre homes i dones, en els diferents nivells socioeconòmics i entre zones urbanes i rurals. A més l'estudi pretenia avaluar si la relació entre espais naturals i salut podia explicar-se per diferències en l'activitat física o el suport social.

"Hi ha una evidència cada vegada més gran dels efectes beneficiosos en la salut dels entorns naturals. No obstant això, la major part de l'evidència s'ha centrat en els espais verds i hi ha poca evidència dels beneficis per a la salut dels espais blaus. També es coneix poc sobre els factors que modifiquen aquesta associació i els possibles mecanismes que poden explicar-la", comenta Margarita Triguero-Mas, primera signant de l’estudi.

Aquest estudi del projecte europeu Phenotype proporciona evidències que els espais verds s'associen a una millor percepció de la pròpia salut i a una millor salut mental, independentment del grau d'urbanització, estat socioeconòmic i gènere. "A més, els nostres resultats semblen indicar que aquestes associacions s'explicarien per la reducció de l'estrès que ens proporcionen els espais verds i no per l'activitat física o el suport social. També semblen indicar que els petits espais verds, com els arbres dels carrers, són especialment importants. També cal assenyalar que el nostre estudi no ofereix resultats concloents sobre els possibles beneficis per a la salut dels espais blaus", explica Mark Nieuwenhuijsen, investigador principal del projecte, "per la qual cosa caldria fer més estudis en aquest sentit".

En l'estudi es van analitzar les dades dels adults entrevistats entre 2010 i 2012 com a part de l'Enquesta de Salut de Catalunya. Les dades recollides incloïen característiques sociodemogràfiques dels entrevistats, la percepció de la seva pròpia salut i diferents indicadors de salut mental (depressió, ansietat, visites al psicòleg/psiquiatre, medicació per problemes de salut mental, etc.), l'activitat física i el suport social. Els indicadors de verdor de l'entorn i de l'accés a entorns naturals es van obtenir a partir de les adreces residencials dels participants.

Aquestes noves troballes, juntament amb l'evidència dels estudis anteriors, reforcen la importància dels espais verds per proveir-nos de pobles i ciutats més saludables. "No obstant això, les investigacions futures s'haurien de centrar en els mecanismes que expliquen les associacions entre els entorns naturals i la salut, especialment la salut mental. Es necessitaria més treball en aquesta àrea, per una banda recollint dades de les mateixes persones durant temps més llargs, i d'altra banda definint millor la quantitat i qualitat d'espais verds i blaus necessària per proporcionar beneficis a la nostra salut", conclou Nieuwenhuijsen.

Referència

M. Triguero-Mas, P. Dadvand , M. Cirach, D. Martínez, A. Medina, A. Mompart, X. Basagaña, R. Gražulevi?ien?, M. J. Nieuwenhuijsen. Natural outdoor environments and mental and physical health: relationships and mechanisms. Environment International. Volume 77, April 2015, Pages 35–41


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: