CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Un estudi detecta que els estudiants estan exposats a alts nivells de contaminació durant els viatges a l’escola

Nota de premsa

dijous, 29 de gener de 2015

Un estudi detecta que els estudiants estan exposats a alts nivells de contaminació durant els viatges a l’escola

Gràcies a una nova aplicació per a smartphones i un sensor per detectar la contaminació de l'aire, investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) han descobert que els nivells de contaminació de l'aire són el doble en els viatges a l'escola (2,8 micrograms/m3) que a casa (1,3 micrograms/m3) i que els nivells a l'escola són lleugerament més alts que a les llars (1,3 micrograms/m3) concretament a la ciutat de Barcelona.

El Dr. Mark Nieuwenhuijsen, cap del programa de contaminació atmosfèrica del CREAL, centre aliat ISGlobal, i autor principal de l'article, diu que ''per primera vegada hem utilitzat una innovadora aplicació per a telèfons intel·ligents (ara només s'utilitza per a la investigació, però en el futur tothom se la podrà descarregar) i sensors tecnològics per mesurar simultàniament la localització geogràfica, l'activitat física i la contaminació de l'aire a la vegada en els nens; i els resultats mostren que els nivells de contaminació de l'aire són molt variables durant el dia''. Nieuwenhuijsen afegeix que “quan els nens estan més a prop dels cotxes durant els viatges a l'escola els seus nivells d’exposició a la contaminació de l'aire augmenten significativament. També quan estan a l'escola durant el dia els seus nivells d’exposició a contaminants atmosfèrics són més alts que a casa, probablement perquè hi ha més cotxes per aquelles zones durant el dia que per la tarda-nit a casa''.

Els investigadors conclouen que els nens reben el 46% de la seva contaminació de l'aire a la llar, el 32% a l'escola, el 13% durant els seus viatges a l'escola i el 8% en altres llocs.

29 escoles de Barcelona
Tota aquesta informació s'ha obtingut monitoritzant cada nen durant dos dies laborables entre 2012-2013. 54 nens en edat escolar (7-11 anys) de 29 escoles diferents de Barcelona (incloses en el projecte Breathe) van rebre un smartphone amb el software anomenat CalFit per obtenir informació sobre la seva ubicació i nivell d'activitat física, i un petit sensor de contaminació per mesurar els nivells de carboni negre simultània i contínuament. Els nivells de carboni negre són un bon indicador dels nivells de contaminació de l'aire, en particular, de la contaminació de l'aire procedent dels cotxes dièsel.

El treball es complementa amb un treball anterior on Nieuwenhuijsen i el seu equip van mesurar una sèrie d'exposicions ambientals incloent la contaminació de l'aire, el soroll, la radiació UV, la temperatura, i els espais verds, la localització i resultats de les activitats i la salut física com la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la funció pulmonar i informació sobre les zones verdes i l'estat emocional/estat d'ànim.

Nieuwenhuijsen diu que "els smartphones i la tecnologia dels sensors s'estan desenvolupant ràpidament i això contribueix a facilitar que les persones portin una sèrie de sensors per mesurar els seus paràmetres de medi ambient i salut. Això podria ser utilitzat per a la prevenció de malalties. La gent pot veure on hi ha focus de contaminació de l'aire i evitar-ho si ho desitja".

Vostè pot participar en aquesta investigació
La contaminació de l'aire és responsable de 450.000 morts prematures cada any a la UE i, per aquesta raó, els investigadors estan centrant els seus esforços en aquesta investigació. Actualment, les persones que viuen o treballen a Barcelona que estiguin interessats en conèixer el seu estat de mobilitat, la contaminació de l'aire i la salut utilitzant les noves tecnologies d'Internet, ara tenen la possibilitat de participar en nous projectes del CREAL. CITISENSE (http://barcelona.citi-sense.eu/) és un projecte europeu important per desenvolupar i implementar sensors de contaminació de l'aire i la mobilitat per la ciutat així com per a les persones que es desplacen per la ciutat per tenir una millor comprensió de la contaminació de l'aire a Barcelona i altres ciutats europees. PASTA (https://survey.pastaproject.eu/barcelona_es) és un estudi europeu per millorar la mobilitat i la salut a la ciutat i qualsevol es pot inscriure ara per participar i proporcionar i obtenir nova informació sobre com la mobilitat pot afectar la seva salut.

Referències:
• Mark J Nieuwenhuijsen , David Donaire-Gonzalez , Ioar Rivas , Montserrat de Castro, Marta Cirach, Gerard Hoek, Edmund Seto, Michael Jerrett , Jordi Sunyer. VARIABILITY IN AND AGREEMENT BETWEEN MODELLED AND PERSONAL CONTINUOUSLY MEASURED BLACK CARBON LEVELS USING NOVEL SMARTPHONE AND SENSOR TECHNOLOGIES. EST Environ Sci Technol. 2015 Jan 26
• Nieuwenhuijsen MJ, Donaire-Gonzalez D, Foraster M, Martinez D and Cisneros A. Using Personal Sensors to Assess the Exposome and Acute Health Effect. Int. J. Environ. Res. Public Health 2014; 11: 7805-7819. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143834/pdf/ijerph-11-07805.pdf
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: