CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Treballar de nit augmenta el risc de càncer de pròstata

dilluns, 26 de gener de 2015

Treballar de nit augmenta el risc de càncer de pròstata

Les persones que treballen com a mínim durant un any de nit tenen un risc de gairebé un 15% superior de patir càncer de pròstata en comparació amb les persones que mai han treballat de nit. Aquest risc augmenta com més gran és la durada de l'exposició, arribant a augmentar el risc fins a aproximadament un 40% si s'ha treballat més de 28 anys en torns de nit. L'augment del risc de càncer de pròstata relacionat amb el treball de nit és més alt (fins a un 40%) per als tumors més agressius i amb pitjor pronòstic.

Els investigadors del CREAL, centre aliat ISGlobal, es van centrar en l'estudi del cronotip, un concepte relacionat amb els ritmes circadians i l'adaptació al treball de nit. Van observar que el risc és més gran en treballadors amb un cronotipo vespertí (tot i que aquests prefereixen treballar de nit que de matí), tot i que el risc també augmenta per als cronotipos matutins si la durada del treball de nit augmenta.

Concretament, es van incloure 1.095 casos de càncer de pròstata i 1.388 controls de la població seleccionats a l'atzar. Es va recopilar informació detallada sobre el torn de nit (permanent vs rotatiu, horaris, durada, freqüència) a través de la història laboral, però també informació addicional sobre els factors sociodemogràfics i l'estil de vida. El 20% dels treballadors espanyols havien treballat alguna vegada en torn de nit. Tots els casos i controls provenen de l'estudi MCC Spain (http://mccspain.org), estudi multicas control de base poblacional en tumors freqüents a Espanya, que inclou 23 hospitals en 12 regions i avalua 5 tipus de càncer (de mama, colorectal , pròstata, estómac i leucèmia limfocítica crònica).

L'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC) ja ha classificat el treball de nit com a probable carcinogen (grupo 2A) per a humans, basant-se en estudis científics realitzats fins a la data bàsicament sobre el risc de càncer de mama. Ara aquest estudi afegeix aquest risc per al càncer de pròstata en els homes i suggereix una possible associació amb tumors amb una pitjor supervivència.

Referència: Papantoniou K, Castaño-Vinyals G, Espinosa A, Aragonés N, Pérez-Gómez B, Burgos J, Gómez-Acebo I, Llorca J, Peiró R, Jiménez-Monleón JJ, Arredondo F, Tardón A, Pollán M, Kogevinas M. Night shift work, chronotype and prostate cancer risk in the MCC-Spain case-control study.. Int J Cancer 2014: (en Premsa).


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: