CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El CREAL col·labora en el projecte de ciència ciudadana ‘Saca La Lengua’

dimarts, 20 de gener de 2015

El CREAL col·labora en el projecte de ciència ciudadana ‘Saca La Lengua’

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa", Luis Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica i Toni Gabaldón, cap del grup "Genòmica Comparativa" al CRG i coordinador científic del projecte, han presentat aquest matí a CosmoCaixa el projecte pioner de participació ciutadana ‘Saca La Lengua’ en el qual el CREAL ha col·laborat.

Es tracta d’una iniciativa científica impulsada pel Centre de Regulació Genòmica i l'Obra Social "la Caixa" que pretén descobrir la varietat de microorganismes que viuen a la nostra boca, concretamente bacteris i fongs, i determinar si aquesta varietat està relacionada amb alguna característica ambiental i/o d'estil de vida.

"El projecte ‘Saca La Lengua’ pretén identificar la varietat de bacteris i fongs presents en el nostre microbioma bucal i descobrir si aquesta variació està condicionada a alguna característica ambiental i, a la llarga, poder valorar si hi ha alguna relació amb la malaltia", explica Toni Gabaldón, cap del grup "Genòmica Comparativa" al CRG i coordinador científic del projecte. El Dr. Gabaldón afegeix: "La detecció i l'estudi dels fongs presents en el microbioma bucal humà és, a nivell científic, un dels reptes més importants del projecte. Per ara, no hi ha cap estudi amb una mostra significativa que persegueixi aquest objectiu i esperem, amb l'ajuda de la ciutadania, poder ser els primers a aconseguir-ho".

Per a això, es seqüenciaran les 2.000 mostres de saliva buscant fragments d'ADN que són comuns en bacteris i fongs que ens permetin identificar-los. Es seqüenciaran més de 250 milions de bases gràcies a un seqüenciador d'ADN que només cercarà els fragments de bacteris i fongs i, en cap cas, s'analitzaran els genomes humans que puguin contenir les mostres.

Alhora, l'estudi comptarà amb un conjunt de dades complementàries sobre els hàbits, les característiques ambientals i l'estil de vida dels participants pel qual la col·laboració i el ‘know-how’ dels investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) ha estat crucial.

Més informació a http://www.sacalalengua.org/.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: