CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El carboni negre és més tòxic que les PM2.5 per a la salut

dijous, 4 de desembre de 2014

El carboni negre és més tòxic que les PM2.5 per a la salut

El carboni negre (BC-Black Carbon), derivat dels països industrialitzats occidentals, principalment dels motors dièsel i de la crema de biomassa, suposa una càrrega important per a la salut pública, especialment en les ciutats europees amb alta densitat de trànsit. De fet, els investigadors del CREAL, centre aliat ISGlobal, han observat associacions entre el BC i totes les mesures de mortalitat.

Concretament, per un augment d’1,4 ug/m3 de BC a Barcelona (un increment que sol ser habitual) es produeix un augment de la mortalitat cardiovascular del 2%. També es van observar efectes considerablement més alts tant en la mortalitat respiratòria com en els majors de 65 anys. A més, el BC va mostrar força més toxicitat per microgram que el PM2.5 genèric.

Xavi Basagaña, un dels autors, afegeix que "mentre que diversos estudis han informat sobre les associacions entre mortalitat i exposicions diàries a PM2.5 (partícules de menys de 2,5 micres), pocs estudis han examinat l'impacte dels seus components com el carboni negre (BC), que és també un important factor que incrementa el canvi climàtic global".

Per tal d’assolir aquestes conclusions els investigadors van avaluar l'associació entre les concentracions diàries de BC i PM2,5 i la mortalitat cardiovascular i respiratòria en dues ciutats del sud de la Mediterrània recollides durant 2 anys a Barcelona, Espanya, i Atenes, Grècia (on els nivells de BC detectats van ser superiors).

Referència: Ostro B, Tobías A, Karanasiou A, Samoli E, Querol X, Rodopoulou S, Basagaña X, Eleftheriadis K, Diapouli E, Vratolis S, Jacquemin B, Katsouyanni K, Sunyer J, Forastiere F, Stafoggia M, and the MED-PARTICLES Study Group. The risks of acute exposure to black carbon in Southern Europe: results from the MED-PARTICLES project.. Occup Environ Med 2014: (en Premsa).
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: