CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició al crom en aigua potable s'associa amb nivells de crom en sang i cabells

dijous, 6 de novembre de 2014

L'exposició al crom en aigua potable s'associa amb nivells de crom en sang i cabells

Investigadors del CREAL, centre de recerca de l'aliança ISGlobal, participen en un estudi sobre biomarcadors de crom en relació als nivells en l'aigua potable a Grècia, publicat recentment a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, que conclou que l'exposició al crom a través de l'aigua potable, calculada a partir dels nivells en aigua i la ingestió individual obtinguda per qüestionaris, s'associava amb els nivells de crom en sang i cabells, i també amb certs paràmetres hematològics i bioquímics.

Aquest estudi ha estat coordinat per investigadors del Laboratori de Salut Pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Patras (Grècia) i ha comptat amb la col·laboració d'investigadors del CREAL. "No obstant això, els subjectes els paràmetres hematològics o bioquímics estaven fora del rang normal, no es van correlacionar amb l'exposició a crom, a excepció dels nivells alts de triglicèrids o de baix contingut de sodi. A més hem comprovat que el deteriorament motor no s'associava amb l'exposició a crom", explica Cristina Villanueva, investigadora de CREAL, centre de recerca de l'aliança ISGlobal.

El crom hexavalent, Cr (VI), en el medi ambient sol ser el resultat d'aplicacions industrials com ara la manufactura de productes químics, tèxtils i cuir. L'exposició a Cr (VI) pot produir-se per inhalació, contacte amb la pell o ingestió.
Aquest estudi epidemiològic, realitzat a Grècia, tenia com a objectiu investigar els efectes sobre la salut associats amb l'exposició a llarg termini a crom ingerit a través de l'aigua de consum. Mitjançant una entrevista personal es va recollir informació sociodemogràfica, estil de vida, consum d'aigua potable, hàbits dietètics i l'historial professional i mèdic de 304 participants. Els investigadors van mesurar les concentracions de crom en sang i en el cabell dels subjectes d'estudi, amb la finalitat d'obtenir biomarcadors sobre la dosi interna de crom. A més, es van determinar paràmetres bioquímics, hematològics i inflamatoris en sang.

La presència de crom en l'aigua potable va variar entre 0,5-90 micrograms per litre. Els investigadors van trobar nivells de crom en la sang (amb una mitjana de 0,32 micrograms per litre) i als cabells (amb una mitjana de 0,22 micrograms per litre). Aquests nivells són considerats dins "el normal", segons indica la literatura científica.

Referència:
Eleni Sazakli, Cristina M. Villanueva, Manolis Kogevinas, Kyriakos Maltezis, Athanasia Mouzaki and Michalis Leotsinidis. Chromium in Drinking Water: Association with Biomarkers of Exposure and Effect. Int. J. Environ. Res. Public Health 2014, 11, 10.125-10.145.


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: