CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

MELODI celebra la 6ena reunió anual oberta sobre investigació europea en els efectes de dosis baixes de radiacions ionitzants

Nota de premsa

dilluns, 6 d'octubre de 2014

MELODI celebra la 6ena reunió anual oberta sobre investigació europea en els efectes de dosis baixes de radiacions ionitzants

Prop de 250 experts, investigadors i líders de la comunitat científica en la protecció radiològica d'Europa, així com d'Àsia i d’Amèrica, es reuniran a Barcelona durant tres dies en la sisena reunió oberta internacional MELODI per abordar qüestions obertes sobre els efectes de les baixes dosis de radiacions ionitzants, generar consens sobre l’estratègia a seguir, així com iniciar els passos per a futurs projectes de recerca.

Aquesta reunió organitzada conjuntament pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre de recerca ISGlobal, la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), tindrà lloc entre el 7 i el 9 d'octubre al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). L’esdeveniment d'aquest any se centrarà especialment en la integració de la investigació experimental i observacional.

"Aquesta reunió internacional ofereix una oportunitat única per poder actualitzar els nostres coneixements sobre els efectes en la salut de la radiació ionitzant i per proporcionar informació a l'Agenda Estratègica de Recerca Europea integrada en MELODI sobre investigació en la protecció a baixes dosis de radiació", explica Elisabeth Cardis, responsable del Programa de Radiació al CREAL.

“Aquest tipus de reunions s’han convertit en una tradició en els darrers anys i són una oportunitat única tant per joves com per investigadors sèniors en el camp de la recerca per a la cooperació i l’intercanvi”, afegeix Frank Hardeman, membre del consell de direcció de MELODI.

L'Associació MELODI (Iniciativa Multidisciplinària Sobre Baixes Dosis), que inclou 30 centres de recerca de 16 estats membres de la Unió Europea, té com a objectiu avançar en la R+D (Recerca i Desenvolupament) sobre els efectes de les dosis baixes de radiació per tal d’assegurar una protecció adequada dels treballadors, els pacients, de la població en general i del medi ambient. Malgrat les moltes dècades d’investigació, queden preguntes importants sobre els efectes de les dosis baixes de radiació incloent diferències en la sensibilitat a radiacions entre individus. La idea directriu de MELODI és que qualsevol avenç en aquest complicat camp científic només es pot aconseguir mitjançant esforços concertats a nivell internacional, proporcionant oportunitats per a projectes innovadors i multidisciplinaris, associant diferents disciplines com la biologia, la física nuclear i la dosimetria, l'epidemiologia, la medicina i les ciències ambientals.

MELODI ja ha realitzat importants passes per a assolir aquest objectiu, incloent 1) el desenvolupament d’una Agenda Estratègica de Recerca (SRA, per les sigles en anglès) desenvolupada i disponible per al públic, que es discutirà i s'afinarà durant el taller; 2) Memoràndums d'Entesa (MoU), entre les organitzacions europees involucrades en àmbits complementaris de la protecció radiològica: MELODI (efectes i riscos de les baixes dosis), Alliance (radioecologia), EURADOS (dosimetria), NERIS (preparació d'emergència i resposta radiològica), i les cinc majors associacions mèdiques: ESR i EFRS (radiologia), EANM (medicina nuclear), ESTRO (radioteràpia) i EFOMP (física mèdica); 3) ajuda econòmica de la Comissió Europea (CE) per a grans projectes de col·laboració (DoReMi, STAR, OPERRA i COMET) que donen suport a aquestes iniciatives, i cofinancien nous desenvolupaments de la investigació d'acord amb les prioritats acordades per MELODI. Al 2014, un ampli i ambiciós nou projecte, denominat CONCERT, que reuneix unes 68 organitzacions participants de 23 països, ha estat proposat a la Comissió Europea en resposta a la convocatòria de recerca 2013-EURATOM, per identificar i atendre les necessitats prioritàries d'investigació i desenvolupament sobre la protecció radiològica en els propers anys.

Segons Jacques Repussard, president de MELODI, "aquest nou enfocament de la investigació en protecció radiològica a nivell europeu ens permetrà millorar significativament el progrés científic en aquesta àrea, obtenint beneficis relacionats tant amb l'ús mèdic dels raigs ionitzants com amb la millora de la comprensió dels impactes de la indústria nuclear en la salut pública i els ecosistemes”.

Més informació a: http://www.melodi-online.eu i http://www.melodi2014.org o contacteu amb la Dra. Elisabeth Cardis a ecardis@creal.cat
 


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: