CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'exposició prenatal a estrògens exògens podria alterar la regulació genòmica dels nounats

Estudi publicat a Environmental International

dimecres, 3 de setembre de 2014

L'exposició prenatal a estrògens exògens podria alterar la regulació genòmica dels nounats

L'estudi publicat a Environmental International i liderat per Nadia Vilahur, investigadora del CREAL, centre d'investigació ISGlobal, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Harvard, va mesurar en més de 180 placentes de la cohort INMA (Infància i Medi Ambient) la càrrega xenoestrogènica total efectiva (TEXB-alfa), un biomarcador de l'efecte estrogènic total a causa de barreges de xenoestrògens lipofílics que es troben a la placenta. Les conclusions suggereixen que els nens podrien ser més susceptibles que les nenes a l'efecte de l'exposició a xenoestrògens (estrògens exògens) durant el desenvolupament prenatal, produint canvis en la metilació de seqüències repetitives de l'ADN que podrien jugar un paper en la seva estabilitat i regulació en un teixit important per al creixement i el desenvolupament fetal.

Els disruptors endocrins inclouen un gran nombre de molècules, algunes d'origen sintètic i altres naturals, i són capaços d'interactuar amb el sistema endocrí de diferents espècies, incloent els éssers humans, i podrien estar implicats en l'augment de la prevalença de malalties complexes com el càncer, l'obesitat infantil, problemes de fertilitat i alteracions neuroconductuals. Aquests productes químics són d'especial preocupació si l'exposició té lloc durant etapes del desenvolupament de més susceptibilitat als efectes de les hormones, com el període prenatal.

Els xenoestrògens són un grup de disruptors endocrins que interfereixen amb les vies de senyalització dels estrògens, i que inclouen un gran nombre de molècules presents a plaguicides, en la fabricació de materials i productes com resines, tèxtils, plàstics, cosmètics o aïllants, entre altres. Són omnipresents en el medi ambient en barreges complexes i s’ha vist que durant l’ embaràs poden atravessar la barrera placentària degut a la seva petita mida i a les seves propietats lipofíl.liques. Com a resultat de l'exposició prenatal a substàncies químiques xenoestrogèniques, es poden produir canvis en l'epigenoma de la placenta, i això pot interferir amb la seva regulació i/o  estabilitat, produint efectes adversos per al desenvolupament fetal i la salut futura del nadó.

Els investigadors van avaluar la metilació d'ADN en placenta en deu tipus diferents de seqüències d'ADN anomenades retrotransposons (LINEs, Alus i HERV), que són seqüències altament repetitives que conformen aproximadament  la meitat de tot el genoma humà i que s'han emprat com a marcadors per estudiar la metilació global del DNA. Diversos retrotransposons tenen la capacitat de propagar-se a través de mecanismes mediats per molècules d'ARN podent produir mutacions o canvis d'expressió en gens o inserir-se en altres parts del genoma. Segons els investigadors, la baixa metilació de retrotransposons pot representar un augment d'inestabilitat genòmica, que prèviament s'ha observat en malalties com el càncer.

"Hem trobat que els nivells més alts d'exposició de TEXB-alfa en la placenta s'associaven a una disminució significativa del 0,84% en els nivells de metilació d'un element Alu només en els nens, mentre que no es van observar efectes en les nenes", explica Vilahur. Encara que estadísticament no és significativa després de la correcció per múltiples assajos, també es va observar una tendència a la baixa metilació en dos elements LINE únicament en els nens.

Els resultats suggereixen que l'exposició primerenca a xenoestrògens podria conduir a una desregulació epigenòmica a la placenta en els nens, presentant aquest grup més vulnerabilitat als seus possibles efectes nocius. "Futurs estudis sobre els disruptors endocrins haurien de tenir en compte el sexe com un important modificador de l'efecte en relació a exposicions hormonals tempranes", conclou Vilahur.

Més informació: Environ Int. Epub 2014 Jun 28. Prenatal exposure to mixtures of xenoestrogens and repetitive element DNA methylation changes in human placenta. Vilahur N et al.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: