CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Perfils metabòlics urinaris a la primera fase de l'embaràs s'associen amb part prematur

Estudi publicat a BMC Medicine

dimarts, 15 de juliol de 2014

Perfils metabòlics urinaris a la primera fase de l'embaràs s'associen amb part prematur

Metabòlits urinaris mesurats al final del primer trimestre de l'embaràs poden predir un major risc de naixements prematurs i restricció del creixement fetal, i proporcionen informació nova sobre els possibles mecanismes que condueixen a embarassos adversos. Aquest estudi, publicat en BMC Medicine, posa de manifest el potencial dels perfils metabòlics de l'orina com un mitjà per identificar nous biomarcadors no invasius de naixement prematur (NP) i de restricció de creixement fetal (RCF). En aquest estudi han participat investigadors de CREAL, centre d'investigació d'ISGlobal.

Els investigadors van analitzar els metabòlits - molècules excretades a l'orina - de 438 dones embarassades de la cohort de mares-nens Rhea a Creta. Van trobar que els nivells elevats d’un aminoàcid, la lisina, es va associar amb el naixement prematur espontani. Per contra, l'augment dels nivells de la glicoproteïna - una molècula que consta d'un hidrat de carboni i proteïna - es vincula amb les dones que van tenir un part induït abans del temps corresponent. La disminució en els nivells d'un tercer grup de molècules, com acetat, format, tirosina i trimetilamina, van associar-se amb un pobre desenvolupament fetal.

El naixement prematur (NP) i la restricció del creixement fetal (RCF) impliquen un major risc de mortalitat i morbiditat perinatal, així com un augment de la probabilitat de desenvolupar malalties cròniques en l'edat adulta. Identificar de forma primerenca les condicions maternes desfavorables durant l'embaràs pot predir problemes de naixement i ajudar a la seva prevenció i tractament. Els investigadors participants en aquest estudi van emprar un enfocament de perfils metabòlics exploratoris (metabolòmica) per investigar l'associació entre els resultats del part i metabòlits en l'orina materna recollits al començament de l'embaràs com a part de l'estudi prospectiu de cohorts Rhea entre mares i fills . Les tècniques de metabolòmica poden captar simultàniament informació sobre el genotip i de la seva interacció amb les exposicions acumulades experimentat per un individu causa de la seva dieta, el medi ambient, l'activitat física o per malaltia. És el que es coneix com exposoma.

Segons Manolis Kogevinas, investigador del CREAL participant en aquest estudi, "la nostre troballa implica que es podria millorar la identificació de les dones amb més risc de donar a llum nadons més petits o amb part prematur mitjançant la tecnologia de perfils metabòlics no invasius en el primer trimestre de l'embaràs". Els investigadors van confirmar que la glicoproteïna N-acetil i els NPI només s'associen de manera significativa en les dones amb sobrepès i obesitat.

Els investigadors van tractar de comprendre com els fenotips metabòlics es vinculen al naixement prematur per definir nous biomarcadors predictius. Per a això es van recollir mostres d'orina materna al final del primer trimestre i es van mesurar els principals metabòlits mitjançant espectroscòpia de ressonància magnètica. Els investigadors van observar associacions significatives entre la RCF i la disminució de concentració d'acetat, format, tirosina i trimetilamina en l'orina, relacionada amb l'educació i l'edat materna, i el fet de fumar durant l'embaràs.

Referència:

Léa Maitre, Eleni Fthenou, Toby Athersuch, Muireann Coen, Mireille B Toledano, Elaine Holmes, Manolis Kogevinas, Leda Chatzi and Hector C Keun. Urinary metabolic profiles in early pregnancy are associated with preterm birth and fetal growth restriction in the Rhea mother–child cohort study. BMC Medicine 2014.

Foto: Ing Jorge (Flickr)


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: