CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Una metaanàlisi relaciona la contaminació atmosfèrica i els trastorns hipertensius induïts per l'embaràs

Aquest estudi, publicat a Hypertension, ha estat liderat pel CREAL

dimecres, 25 de juny de 2014

Una metaanàlisi relaciona la contaminació atmosfèrica i els trastorns hipertensius induïts per l'embaràs

Els trastorns hipertensius induïts per l'embaràs poden conduir a la morbiditat i mortalitat materna i perinatal (moments anteriors o posteriors al naixement del nadó). No obstant això, es desconeixen les causes d'aquestes condicions. Per això, els investigadors, liderats per Marie Pedersen, investigadora de CREAL, centre d'investigació ISGlobal, han efectuat una revisió sistemàtica i una metaanàlisi publicat Hypertension sobre els estudis epidemiològics que van investigar l'associació entre l'exposició a la contaminació atmosfèrica i els trastorns hipertensius induïts per l'embaràs com la hipertensió gestacional i preeclàmpsia.

La majoria dels estudis van informar que la contaminació atmosfèrica incrementava el risc de trastorns hipertensius induïts per la gestació. Els investigadors van observar una heterogeneïtat significativa en el meta-anàlisi, que va incloure 16 estudis que van informar sobre la hipertensió gestacional i preeclàmpsia com a resultats separats o combinats. "Hi va haver més homogeneïtat en els resultats dels 10 estudis que van informar només de preeclàmpsia. El meta-anàlisi va mostrar un major risc de trastorns hipertensius en l'embaràs per a tots els contaminants excepte en el cas de monòxid de carboni (CO). Els nostres resultats suggereixen que l'exposició a la contaminació de l'aire augmenta el risc de trastorns hipertensius induïts per la gestació ", explica Pedersen.

"Els investigadors realitzem recerques en bases de dades electròniques en estudis que van indicar associacions entre la contaminació atmosfèrica i trastorns hipertensius induïts per la gestació publicats entre desembre de 2009 i desembre de 2013", conclou Pedersen. L'estimació de risc combinat es va calcular mitjançant models d'efectes aleatoris per a cada exposició, examinant quatre o més estudis. Es va avaluar l'heterogeneïtat i el biaix de publicació. Un total de 17 articles complien els criteris d'inclusió de contaminants atmosfèrics, com òxids de nitrogen (NO2, NOx), partícules (PM10 i PM2.5), monòxid de carboni (CO) i ozó (O3), proximitat a les carreteres principals i alta densitat del trànsit.

Referència de l'estudi:

Ambient Air Pollution and Pregnancy-Induced Hypertensive Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis. Marie Pedersen, Leslie Stayner, Rémy Slama, Mette Sørensen, Francesc Figueras, Mark J. Nieuwenhuijsen, Ole Raaschou-Nielsen, Payam Dadvand. Hypertension 2014.


Relacionats

CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: