CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

Medi ambient i salut: els riscos hi són i podem prevenir-los

La investigació en salut ambiental ha permès identificar nombrosos riscos.

dimecres, 11 de juny de 2014

Medi ambient i salut: els riscos hi són i podem prevenir-los

Post de Manolis Kogevinas. 5 de juny de 2014 / Publicat conjuntament al blog Health Is Global i "Planeta Futuro", de "El País".

Bona part del debat i la investigació actuals sobre salut se centren en genètica, biotecnologia o noves teràpies potencials. Aquests avenços són importants, però no resolen qüestions bàsiques relacionades amb la salut de les poblacions, com per exemple per què en molts països es ve produint un creixement sostingut dels casos de limfoma, per què més del 50% de la població espanyola pateix sobrepès o per què en ciutats com Barcelona o Madrid encara tenim nivells de contaminació atmosfèrica molt per sobre del que es considera "saludable". Un model estrictament biomèdic de la salut i de la malaltia no respon tampoc, per exemple, a per què 6.000 persones van morir el 2009 a Bangladesh després d'una tempesta moderada com el cicló Aila. I el que és més, no ens diu a com podem reduir l'impacte dels efectes del canvi climàtic.

En contra del que molta gent creu i dels principals interessos econòmics que només promouen biotecnologia, la salut de les poblacions depèn de manera directa de factors mediambientals i socioeconòmics més que de sofisticades biotecnologies i genètiques. El Dia Mundial del Medi Ambient és una ocasió per reivindicar una millor diagnosi global sobre els factors mediambientals associats amb la salut i la malaltia, així com per exigir que s'implementin mesures per evitar amenaces molt serioses en la salut de la població. Aquestes amenaces no són només teòriques, estan ja entre nosaltres i han vingut per quedar-se.

Necessitem esbrinar si l'exposició generalitzada als disruptors endocrins, és a dir, les exposicions ambientals a substàncies que imiten l'acció de les hormones, està veritablement associada amb efectes en el sistema reproductiu dels homes i amb càncers en les dones. No es tracta d'una investigació senzilla, per una raó important: tots estem exposats. Per exemple, els nostres nivells de dioxines (un dels químics més tòxics que coneixem) són molt similars a tot Espanya. Malgrat que el 90% de la nostra exposició prové dels aliments que contenen greixos, ens trobem que fins i tot en els casos de persones que s'alimenten d'una manera diferent els nivells de dioxines són molt similars als de la resta, la qual cosa complica l'avaluació en estudis amb humans. Això no vol dir, però, que els efectes no estiguin aquí. Sabem que hi són gràcies als experiments amb animals i hem aconseguit demostrar-ho en sectors de la població que estan exposats a nivells molt alts de dioxines, com els treballadors de les fàbriques de pesticides, o poblacions sensibles com els fetus. Hem documentat, per exemple, que l'exposició materna a dioxines presents en el menjar està associada amb efectes en el sistema reproductiu dels nounats de sexe masculí, com la reducció de la distància anogenital. El mateix passa amb la contaminació atmosfèrica, a la qual també estem tots exposats, encara que afortunadament és més fàcil d'investigar. A través de grans estudis realitzats a tot Europa hem descobert que la contaminació atmosfèrica està associada amb un baix pes en néixer i també amb un increment en els càncers de pulmó, fins i tot a nivells per sota dels límits que marca la Unió Europea -25 micrograms/metre cúbic (menys de 2,5 micres) en el cas de les partícules fines.

La investigació en salut ambiental ha permès identificar nombrosos riscos. La generació d'aquest tipus de coneixement és un prerequisit, però no és sinònim de prevenció. Hi ha d'haver un compromís en favor de la investigació i sobretot un compromís per a l'acció. En això som tots responsables, des dels governs als investigadors, de les empreses privades als ciutadans. Podem marcar la diferència, però necessitem actuar! Actuar a nivell individual per reduir la nostra pròpia contribució a l'exposició ambiental (per exemple, la que té a veure amb la contaminació atmosfèrica o amb la producció de residus), i actuar com a comunitats (ja sigui locals, nacionals o internacionals) per promoure un model més sostenible per a les nostres societats.

Manolis Kogevinas


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: