CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El risc de reaparició de la malària en zones de clima temperat

L'aliança ISGlobal convida al doctor Eskild Peterson a impartir la quarta Global Health Lecture

divendres, 16 de maig de 2014

El risc de reaparició de la malària en zones de clima temperat

"Podria reaparèixer la malària a Europa?" Amb aquesta pregunta va iniciar el doctor Eskild Petersen, del Departament de Malalties Infeccioses de la Universitat d'Aarhus (Dinamarca), la quarta Global Health Lecture, una sèrie de conferències organitzada per l'aliança ISGlobal que conviden a experts mundials per debatre sobre diferents temàtiques de salut global.

Al començament del segle passat, el paràsit de la malària vivax encara era endèmic en regions de clima temperat, com Europa. La seva desaparició del vell continent no va tenir lloc fins als últims 40-60 anys: Alemanya es va declarar lliure de malària el 1950, Espanya el 1962 i Portugal i Grècia el 1973. I aquesta desaparició, va destacar el doctor Petersen, es va deure a la millora de les condicions econòmic-socials i a determinades mesures de control aplicades, i no tant a possibles canvis de temperatura. Per això, el potencial de reintroducció en zones temperades d'Europa no dependrà tant del canvi climàtic sinó d'altres factors com els moviments poblacionals des de regions endèmiques a zones no endèmiques.

"La possibilitat de reintroducció del Plasmodium vivax es pot donar sempre que es compleixin diversos requisits: que hi hagi un reservori incontrolat, que es donin altes possibilitats de transmissió i que es produeixin grans moviments de persones infectades", ha afegit l'expert en malalties infeccioses i medicina tropical. Com a exemple va destacar el cas de la República Popular Democràtica de Corea (Corea del Nord), l'últim país de clima temperat on el P. vivax és encara endèmic. "Tot i que les informacions d'aquest país són limitades, la reintroducció de P. vivax a Corea del Sud i especialment a la zona desmilitaritzada de la frontera amb Corea del Nord és un indicador que el paràsit no està sota control en aquest país", va afirmar l'investigador. "Si a això li sumem el fet que hi ha un gran nombre de desplaçats d'aquest país a la Xina i a Corea del Sud, això ens porta a suposar que hi ha una seriosa amenaça de reintroducció de la malaltia en aquests països".


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: