CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La dieta materna podria estar relacionada amb el baix pes en néixer

dimarts, 29 d'abril de 2014

La dieta materna podria estar relacionada amb el baix pes en néixer

Investigadors del CREAL han observat que la dieta materna està associada amb l'activitat de les dioxines a la sang materna durant l'embaràs i l'exposició prenatal, el que pot conduir a una reducció de pes en néixer. Per això, creuen necessaris més estudis per poder desenvolupar guies alimentàries actualitzades per a les dones en edat reproductiva, amb l'objectiu de disminuir l'exposició dietètica a contaminants orgànics persistents com les dioxines i compostos similars a aquests que, encara que es troben en molt baixes concentracions en el medi ambient, són molt tòxiques.

El Dr. Manolis Kogevinas, codirector del CREAL, centre de recerca ISGlobal, afegeix que "les mares que van consumir aliments amb alts nivells de dioxines tenien, de mitjana, nadons amb al voltant 120 grams menys que les que van consumir aliments amb baixos nivells de dioxines".

A més, els resultats mostren que els nivells de dioxines dels aliments en les mares d'Espanya i Dinamarca eren més alts que els de les dones de Grècia, Noruega i el Regne Unit.

L'estudi NewGeneris utilitza qüestionaris de freqüència alimentària per avaluar la dieta de dones embarassades de Grècia, Espanya, Regne Unit, Dinamarca i Noruega, així com la dioxina analitzada en 604 mostres de sang materna recollides en el part. A la població de cinc països, la puntuació de la dioxina-dieta es caracteritza per l'alt consum de carns vermelles i blanques, de peix magre i gras, productes lactis baixos en greix i un baix consum de galetes salades i formatge amb molt de greix durant l'embaràs.

L'OMS ha estimat que més del 90% de l'exposició humana a les dioxines es produeixen mitjançant el subministrament d'aliments, principalment carn i productes lactis, el peix i el marisc. En conseqüència, la protecció del subministrament d'aliments és crítica. Això inclou mesures en l'origen per reduir l'emissió de dioxines. A més, bons controls i pràctiques durant la producció primària, processament, distribució i venda són essencials per a la producció d'aliments innocus.

Referència: Papadopoulou E, Kogevinas M, Botsivali M , Pedersen M, Besselink H, Méndez MA, Fleming S , Hardie LJ , Knudsen LE , Wright J, Agramunt S, Sunyer J, Granum B, Gutzkow KB , Brunborg G , Alexander J , Meltzer HM, Brantsaeter AL, Sarri K, Chatzi L, Merlo DF, Kleinjans JC, Haugen M. Maternal diet, prenatal exposure to dioxin-like compounds and birth outcomes in a European prospective mother-child study (NewGeneris). Sci Total Environ 2014; 484C: 121-128 (in Press).


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: