CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La cuina de gas pot augmentar els símptomes de l'asma

divendres, 25 d'abril de 2014

La cuina de gas pot augmentar els símptomes de l'asma

Utilitzar la cuina de gas pot contribuir a augmentar la reactivitat bronquial, una característica de l'asma relacionada amb la contracció de les vies respiratòries petites. Segons els investigadors del CREAL, la cuina de gas afecta les persones amb genotip GSTM1 nul i això pot reflectir els efectes oxidants en els bronquis de l'exposició al diòxid de nitrogen.

El Dr. Manolis Kogevinas, codirector del CREAL, centre de recerca ISGlobal, va dir que "atès que l'augment en la reactivitat bronquial és un tret característic de l'asma, els presents resultats poden ajudar a entendre perquè algunes persones poden presentar símptomes relacionats amb l’asma quan es cuina amb gas, mentre que altres no ho fan".

Aquest estudi va incloure dades dels subjectes que participen en el ECRHS, un estudi internacional multicèntric de cohorts dissenyat per identificar factors de risc per l'asma. En total, al voltant de 5.000 persones procedents de 19 centres de 14 països van ser inclosos en aquest estudi.

La cuina de gas és una font important de diòxid de nitrogen dins de les llars i, en menor mesura, de partícules fines. L'ús de gas per cuinar no ha estat directament relacionat amb símptomes respiratoris, com sibilàncies o exacerbacions de l'asma ni amb una funció pulmonar reduïda per obstrucció de les vies respiratòries, i, fins ara, només uns pocs estudis havien examinat les associacions amb la reactivitat bronquial.

Referència: Amaral AF, Ramasamy A, Castro-Giner F, Minelli C, Accordini S, Sorheim IC, Pin I, Kogevinas M, Jogi R, Balding DJ, Norbäck D, Verlato G, Olivieri M, Probst-Hensch N, Janson C, Zock JP, Heinrich J, Jarvis D. Interaction between gas cooking and GSTM1 null genotype in bronchial responsiveness: results from the European Community Respiratory Health Survey. Thorax 2014: (in Press)


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: