CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

L'activitat física en pacients amb MPOC: hi ha prou evidència?

En el marc del Dia Mundial de l'Activitat Física

dilluns, 7 d'abril de 2014

L'activitat física en pacients amb MPOC: hi ha prou evidència?

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una de les malalties pulmonars més comuns i causa dificultats respiratòries severes. La investigació ha demostrat que els pacients que pateixen de malalties pulmonars redueixen els seus nivells d'activitat física, fet que comporta un impacte en la seva vida social. Fins ara, la interacció entre l'activitat física i els factors relacionats amb la MPOC, així com les conseqüències de la manca d'activitat física d'aquests pacients, mai s'havia examinat sistemàticament fins ara.

Judith Garcia-Aymerich i Elena Gimeno-Santos, investigadores del CREAL, centre de recerca ISGlobal, han realitzat una revisió sistemàtica en el marc del projecte PROactive per identificar i resumir els estudis existents que se centren en les associacions entre l'activitat física, els seus determinants i el seu impacte en els pacients amb MPOC. Aquest treball s'acaba de publicar a la revista britànica Thorax, una revista internacional líder per a professionals de la salut en la medicina respiratòria i revisada per parells.

Tal i com assenyalen aquestes investigadores, els resultats d'aquesta revisió sistemàtica "ajudaran els metges a interpretar investigacions anteriors sobre el tema, i a identificar les prioritats d'investigació". Les seves principals conclusions són que molts estudis se centren en els factors clínics, funcionals, sociodemogràfics i d'estil de vida com les que determinen els nivells d'activitat física en pacients amb MPOC. Com a resultat, les exacerbacions de la MPOC i la mortalitat s'associen consistentment amb baixos nivells d'activitat física en base a proves de qualitat moderada. Desafortunadament, pocs estudis han adoptat un enfocament integrat i la qualitat de l'evidència en la majoria d'aquests estudis continua sent de resultats inconsistents. Com a resultat, les autores d'aquest estudi han desenvolupat un model conceptual per a l'activitat física en la MPOC basada en l'evidència existent.

La conclusió que remarquen les autores és que "l'activitat física ha de ser inclosa en els estudis de cohorts i assaigs clínics per proporcionar una base més sòlida per als determinants i els resultats de l'activitat física per a l'elaboració de recomanacions a favor o en contra dels tractaments en les guies clíniques".

Referència: Gimeno-Santos E, Frei A, Steurer-Stey C, De Batlle J, Rabinovich RA, Raste Y , Hopkinson NS, Polkey MI, Van Remoortel H , Troosters T, Kulich K, Karlsson N, Puhan MA, Garcia-Aymerich J, on behalf of PROactive consortium. Determinants and outcomes of physical activity in patients with COPD: a systematic review. Thorax 2014: (en premsa).


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: