CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El peix i el marisc són essencials per al desenvolupament cerebral

dijous, 3 d'abril de 2014

El peix i el marisc són essencials per al desenvolupament cerebral

Menjar peix i marisc durant l'embaràs i el període postnatal és beneficiós per a una àmplia gamma de resultats del desenvolupament neurològic, amb algun risc potencial en els nivells superiors. Els investigadors del CREAL, centre de recerca ISGlobal, Claudia Avella i Jordi Júlvez, han identificat 16 estudis, la majoria d'ells estudis de cohort prospectius amb dades de l'exposició prenatal i postnatal a través de la dieta gràcies a qüestionaris. Les dades neurològiques van ser avaluades en diferents fases del desenvolupament, des del naixement fins a l'adolescència.

La majoria dels estudis van trobar associacions amb els resultats del desenvolupament neurològic, sense associacions particularment fortes per àrees específiques de desenvolupament (general, cognitiva i conductual). Tanmateix, els investigadors van observar algun risc potencial en els nivells superiors d'ingesta quan aquests superen les tres o 4 ingestes per setmana . Això pot ser degut a la contaminació per mercuri o PCBs, tot i no estar del tot clar.

En conclusió, la ingesta de peix i marisc durant l'embaràs i el període postnatal és beneficiosa per a una àmplia gamma dels resultats del desenvolupament neurològic, sempre que no es consumeixi en abundància.

Tot i això, es requereixen estudis prospectius més amplis per definir quines espècies de peixos i mariscs són més importants per al desenvolupament neurològic i reduir al mínim el possible efecte neurotòxic dels contaminants relacionat.
 

Referència: Avella-Garcia CB, Julvez J. Seafood intake and neurodevelopment: a systemic review. Curr Envir Health Rpt 2014: (en Premsa). Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: