CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

MeDALL millora la metodologia per avaluar l'asma i les al·lèrgies a Europa

dilluns, 31 de març de 2014

MeDALL millora la metodologia per avaluar l'asma i les al·lèrgies a Europa

Nombroses cohorts centrades en l'asma i les al·lèrgies s'han iniciat en el món en els últims 30 anys, la majoria d'elles se centren en l'avaluació dels factors d'incidència, del desenvolupament i del risc de patir asma i al·lèrgies. A Europa, els costos de l'asma persistent es van estimar en 19,3 mil milions d'euros, i la majoria dels costos es van deure a pacients joves d'entre 15 i 30 anys.

Moltes de les iniciatives de recerca finançades per la UE han tractat d'avaluar els determinants de l'asma i les al·lèrgies mitjançant la comparació de les dades agrupades de cohorts europees existents per identificar potencialment els mecanismes subjacents que expliquen les associacions entre les malalties i les exposicions ambientals resultants de resultats heterogenis entre aquestes cohorts. Per millorar aquestes comparacions entre les cohorts de naixement, els investigadors del projecte MeDALL han fet l'esforç d'harmonitzar les preguntes després d'un procés rigorós de quatre etapes per desenvolupar un qüestionari comú per a ser utilitzat per totes les cohorts de naixement durant el seguiment . Aquest qüestionari inclou dues preguntes bàsiques i preguntes complementàries que es van mantenir opcionals per a les cohorts de participants.

En total, MeDALL ha desenvolupat tres qüestionaris bàsics: 2 per a pares de nens de 4-9 anys i un altre per als de nens de 14-18 anys, respectivament, i 1 per als adolescents de 14-18 anys d'edat, per a ser utilitzats en 11 cohorts europees (Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i el Regne Unit) que compten amb més de 13.000 nens per a les avaluacions de seguiment.

La Dra. Mariona Pinart, investigadora del CREAL, centre de recerca ISGlobal, comenta que "aquests qüestionaris són el primer intent de desenvolupar un qüestionari comú multilingüe per a les cohorts de naixement que examinen l'asma i l'al·lèrgia. A més, aquests qüestionaris produiran dades més comparables entre diferents cohorts i països d'Europa i oferiran la possibilitat de verificar els resultats de les anàlisis de les cohorts. Per tant, MeDALL pot convertir en el punt de partida per planificar rigorosament, dur a terme i donar suport a futures iniciatives comunes d'investigació sobre l'asma i l'al·lèrgia a Europa".

Els qüestionaris utilitzats per moltes cohorts per avaluar els símptomes de l'asma i la rinitis inclouen diverses preguntes basades en les desenvolupades i validades en l'Estudi Internacional de l'Asma i Al·lèrgies en la Infància (ISAAC). Encara que l'ordre i/o redacció de les preguntes de ISAAC van ser en general lleugerament modificades, les preguntes sobre l'asma i la rinitis al·lèrgica es van avaluar de forma homogènia en les cohorts de naixement d'Europa.

D'altra banda, l'avaluació d'altres fenotips al·lèrgics (per exemple, èczema, la sensibilització als al·lèrgens alimentaris i de l'aire), el desenvolupament pulmonar i possibles factors determinants de les malalties al·lèrgiques, com els hàbits alimentaris i les exposicions ambientals, van ser bastant heterogènies.

En aquest sentit, el projecte MeDALL intenta augmentar la quantitat de preguntes harmonitzades més enllà de les incloses en el qüestionari ISAAC o les que haurien d'haver estat incloses en el qüestionari ISAAC, però que no han estat utilitzades sovint per les cohorts en els darrers anys.

Referència: Hohmann C, Pinart M, Tischer C, Gehring U, Heinrich J, Kull I, Melen E, Smit HA, Torrent M, Wijga AH , Wickman M, Bachert C, Lodrup-Carlsen K, Carlsen KH, Bindslev-Jensen C, Eller E, Esplugues A, Fantini MP, Annesi-Maesano I, Momas I, Porta D, Vassilaki M, Waiblinger D, Sunyer J, Antó JM, Bousquet J, Keil T, The MeDALL Study Group. The development of the MeDALL Core Questionnaires for a harmonized follow-up assessment of eleven European birth cohorts on asthma and allergies. Int Arch Allergy Imm 2014; 163: 215-224 (en Premsa).


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: