CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

El gran projecte europeu HELIX descriurà l’exposoma dels primers anys de vida

L’exposoma es refereix a la totalitat de les exposicions ambientals a les qual estan exposats els éssers humans des de la concepció en endavant, complementant el genoma

dimarts, 18 de març de 2014

El gran projecte europeu HELIX descriurà l’exposoma dels primers anys de vida

Els humans poden ser particularment vulnerables als impactes de les exposicions ambientals durant els primers anys de la seva vida. Fins ara la investigació sobre aquest tema s'havia centrat en els efectes en la salut de les exposicions a nivell individual. Ara investigadors d'Espanya, França, Grècia, Regne Unit, Països Baixos, Noruega i Lituània acaben de publicar un article a la revista Environmental Health Perspectives en què descriuen un nou estudi sobre l’exposoma, que abasta la totalitat de les exposicions ambientals des de la concepció d'ara endavant.

L'estudi, anomenat HELIX (Human Early-Life Exposome), és un projecte de recerca de col·laboració que té com a objectiu implementar nous mètodes d'avaluació de l'exposició per caracteritzar l'exposició infantil a múltiples factors ambientals i associar aquests amb biomarcadors i la salut infantil , definint el "Early-Life Exposome".

La Dra. Martine Vrijheid, del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL, centre de recerca ISGlobal) i coordinadora d’HELIX, afegeix que "la caracterització del exposoma en la vida primerenca pot proporcionar eines molt eficaces per a la prevenció de la malaltia, atès que les intervencions en aquest moment poden canviar la forma de programació biològica i canviar la pista del desenvolupament del cos per a la funció normal". Això fa que la vida primerenca sigui un punt de partida important per al desenvolupament del exposoma.

El projecte desenvoluparà un conjunt complet d'eines d'alta tecnologia, mètodes i dades prospectius per mesurar i integrar la química, el medi ambient físic i molecular i vincular això a la salut dels nens. Els telèfons intel·ligents i els monitors personals seran utilitzats per mesurar la contaminació de l'aire, la radiació UV, l'activitat física i l'exposició al soroll. Les últimes tècniques de laboratori mesuraran els indicadors biològics de moltes exposicions a substàncies químiques, inclosos els contaminants en els aliments, productes de consum i aigua. El projecte recollirà dades del exposoma complets de 1.200 mares i els seus fills, l'estudi més gran que s'ha fet fins ara. A més, es desenvoluparan models d'exposició d'una cohort més àmplia per un total de 32.000 parelles de mares i fills.

HELIX utilitza sis estudis de cohorts de naixement. Aquestes cohorts ja han recollit grans quantitats de dades com a part dels projectes nacionals i estan finançats per la UE. Els resultats seran integrats amb les dades a escala europea per calcular impactes en la salut. "Els resultats d'aquest projecte ens ajudarà a formar una visió global de com diferents tipus d'exposicions coexisteixen i conjuntament impactar en la salut" afegeix Vrijheid.

HELIX està finançat pel 7è Programa Marc de la Unió Europea i rebrà 8,6 milions d'euros en el transcurs de quatre anys i mig. El projecte es compon de tretze socis europeus, entre ells dos PIMEs.
 

Referència: Vrijheid M, Slama R, Robinson O, Chatzi L, Coen M, van den Hazel P, Thomsen C, Wright J, Athersuch TJ, Avellana N, Basagana X, Brochot C, Bucchini L, Bustamante M, Carracedo A, Casas M, Estivill X, Fairley L, van Gent D, Gonzalez JR, Granum B, Grazuleviciene R, Gutzkow KB, Julvez J, Keun HC, Kogevinas M, McEachan RRC, Meltzer HM, Sabido E, Schwarze PE, Siroux V, Sunyer J, Want EJ, Zeman F, Nieuwenhuijsen MJ. The Human Early-Life Exposome (HELIX): Project rationale and design. Environ Health Perspect 2014 (in press) http://ehp.niehs.nih.gov/1307204/


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: