CREAL. Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental


Cercador

Portada > Notícies

Tornar a les notíciesNotícies

La contaminació de l'aire pot afectar les malformacions congènites del cor

divendres, 7 de febrer de 2014

La contaminació de l'aire pot afectar les malformacions congènites del cor

S'han publicat diversos estudis epidemiològics que suggereixen que la contaminació causada pel trànsit pot afectar negativament la salut dels nounats. En aquesta ocasió, els investigadors del CREAL van trobar que el risc de la coartació de l'aorta, un defecte congènit del cor, augmenta en un 15% entre les poblacions exposades als nivells més baixos i els més alts de contaminació de l'aire a Barcelona. Aquest estudi, publicat a la revista Environmental Health Perspectives per la investigadora Anna Schembari, representa un avanç en els resultats d'una metaanàlisi anterior publicada pel mateix grup del CREAL, centre de recerca de l’aliança ISGlobal.

Els investigadors també conclouen que l'exposició a la contaminació de l'aire relacionada amb el trànsit, com el NO2 i partícules, pot augmentar el risc d'altres defectes de naixement no estudiats prèviament: el risc de defectes del sistema digestiu i de la paret abdominal. No es van trobar associacions per als molts altres grups de defectes congènits estudiats com: defectes del tub neural, defectes en el sistema respiratori, les esquerdes orofacials, defectes en el sistema urinari, hipospàdies i defectes per reducció d'extremitats.

L'estudi va utilitzar informació de 2.300 nadons amb defectes de naixement nascuts entre 1994 i 2006 a Barcelona, recollits pel Registre de Defectes Congènits de Barcelona (REDCB). Aquest estudi és part de la xarxa europea EUROCAT de registres poblacionals d'anomalies congènites que existeix des de 1979 i que ha realitzat enquestes d'anomalies congènites en més de 1,7 milions de naixements per any en 23 països europeus.

L'article recorda que Barcelona és una de les ciutats més contaminades d'Europa, per la seva geografia, l'alta densitat de trànsit (que és quatre vegades més alta que la de Londres), i la gran proporció (50%) dels vehicles amb motor dièsel que emeten les partícules més perjudicials per a la salut.
 

Article de referència: Schembari A, Nieuwenhuijsen MJ, Salvador J, de Nazelle A, Cirach M, Dadvand P, Beelen R , Hoek G, Basagaña X, Vrijheid M. Traffic-Related Air Pollution and Congenital Anomalies in Barcelona.. Environ Health Perspect 2014: (in press).
 

Informe d'impacte d'aquesta notícia

Número total d'impactes: 1

A continuació us detallem els diferents impactes mediàtics:


CONTACTE

Cap de comunicació:
Raül Toran

Telèfon:
(+34) 93 214 73 33
(+34) 696 912 841

Correu electrònic:
rtoran(ELIMINAR)@creal.cat


ISGlobal - Campus Mar · Doctor Aiguader, 88 · E-08003 Barcelona · Tel +34 93 214 73 00 · Fax +34 93 214 73 02 · e-mail: RSS

Una iniciativa de:


Context científic: